Dopremljeno 240 doza vakcine

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  danas je dopremljeno oko 240 doza vakcina protiv Covida-19.

Po riječima direktorice ove ustanove dr. Merdine Bičo, najveći dio namjenjen je za revakcinaciju

„ Dopremljeno je 100 doza vakcine Astra Zeneca i 72 doze Pfizera, sve za revakcinaciju, dok su stigle još 72 doze Pfizera namjenjene za prvu dozu“ – pojasnila je dr. Bičo.

Napomenula je da je protekle sedmice u BPK Goražde izvršeno najviše revakcinacija – 433, dok je prvom dozom vakcinisano 12 lica

„ Dosad je na području BPK Goražde ukupno vakcinisano 1.606 osoba ili 6,9 posto od ukupnog broja stanovnika, od čega 1.404 na području Grada Goražde, 81 lice vakcinisano je u Općini Pale u FBiH i 121 u Općini Foča u FBiH. Revakcinisano je ukupno 891 osoba“ – precizirala je Bičo.

Istakla je da se proces imunizacije na području tog kantona vrši u skladu sa dopremanjem vakcina te da raste broj zainteresiranih građana za vakcinacijom.

Epidemiološka situacija u BPK trenutno je stabilna i danas nisu registrovani novi slučajevi koronavirusa.  Trenutno su aktivna četiri slučaja Covida-19, dok se u izolaciji nalazi 16 osoba, a u Covid odjelu Kantonalne bolnice nema hospitaliziranih pacijenata.  Od početka pandemije oporavile su se 2.022 osobe.