Dobar odziv građana Goražda u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom transfuzijsku medicinu FBiH danas je u dvorani „Mirsad Hurić“ organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi kojoj se odazvao značajan broj građana. Do 14 sati prikupljene su 53 doze dragocjene tečnosti.

Goraždanin Samir Tabaković  krv je do sada  darivao čak 35 puta

„ Razgovarajući s ljudima shvatio sam koliko je to human gest i odlučio sam i ja da to uradim. Pojasnili su nam da je i zbog zdravlja dobro da se daruje krv kako bi se ona obnovila i to mi je prešlo u naviku“ – kaže Tabaković.

U Crvenom križu Goražde zadovoljni su odzivom građana za koje kažu da uvijek i na ovaj nači iskazuju svoju humanost

„ Znamo da je krv jedini lijek koji se ne može kupiti. Svaka prikupljen doza je dragocjena a posebno u ovim okolnostima pandemije kada je bilo dosta problema oko prikupljanja krvi „  – kazao je sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH takođe su naglasili značaj darivanja krvi, iskazujući zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima

„  Krv je jedini lijek koji se ne može dobiti sintetskim putem i jedini izvor je čovjek tj. dobrovoljni davaoci krvi što najviše govori koliko su bitni ovi humani ljudi koji su odvojili svoje vrijeme da daju kap života. Ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi darivalac krvi jer darivanje ne šteti organizmu i sve osobe od 18 do 65 godina koje nemaju hronične bolesti su dobro došle“ – istakla je  dr. Mersiha Zekotić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Između ostalih, krv su organizirano danas darivali i pripadnici Oružanih snaga iz kasarna Kosova kao i pripadnici Sudske policije Goražde, a akcij aće trajati do 16 sati.