U Goraždu otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije

– U okviru manifestacije “Dani Husein ef. Đoza” u Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je izložba bošnjačke pobožne poezije čiji su autori Elmir Spahić i Mak Tanović.

Organizator ovog događaja je Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod – Gradsko društvo Goražde.

Predsjednik BZK “Preporod” u BiH prof.dr Sanjin Kodrić, premijerka BPK Goražde Aida Obuća I gradonačelnik Goražda Ernest Imamović  pozdravili su obnavljanje rada Preporoda u Goraždu te organizaciju kulturnih sadržaja koji se prožimaju kao što je to ova izložba koja, kako je rečeno,  predstavlja dio bošnjačke književnosti I jedan od izraza njegove kulture I duhovnosti.

O izložbi je govorio i jedan od autora, magistar književnosti naroda Bosne i Hercegovine Elmir Spahić, naglasivši da ova izložba predstavlja hronološki presjek bošnjačke pobožne poezije, a otvaranju izložbe prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Naglašeno je da u bošnjačkoj književnoj historiji pobožne pjesme imaju svoje tragove još od srednjeg vijeka i slikovitih natpisa na stećcima, pa i kasnije tokom osmanskog perioda, austrougarske vladavine, do savremenog doba.

Izložba bošnjačke pobožne poezije u Gradskoj galeriji u Goraždu bit će otvorena narednih 15-ak dana, a potom putuje I u druge bh. gradove.