U Goraždu oživjela amaterska dječija scena

– “Budi neko, budi eko” naziv je prve pozorišne predstave koja je izvedena u sali Centra za kulturu Goražde a kojom je zaživjela dugogodišnja ideja pokretanja amaterskog dječijeg pozorišta pri ovoj ustanovi. Mladi glumci, pod mentorstvom profesorice Senade Aleta pobrali su sve simpatije publike ukazavši na potrebu podizanja svijesti djece i odraslih o važnosti očuvanja okoliša.

Voditeljica amaterske dječije pozorišne scene Senada Aleta ističe da je prvobitno premijera predstave bila planirana na Dan planete zemlje, ali je otkazana zbog koronavirusa. Ipak,  to nije obeshrabrilo mlade talentovane glumce, u ovom slučaju učenike OŠ ”Husein ef. Đozo” uzrasta od 7 do 15 godina da nastave vrijedno raditi

 Svakodnevnim probama i predanim radom iz svakog  aktera predstave  nastojale su se izvući najvažnije igračke i govorne preference.

” Predstava ”Budi neko, budi eko”  je priča o planeti Zemlji, o tome koliko čovjek svojim idejama o radu zapravo vrlo često šteti baš mjestu gdje živi. Prikazano je to sve kroz dječiju priču, dječije srce pa je i sama poruka svijetu da čovjek mora i treba da radi zajedno sa prirodom, da sačuva ljepotu planete Zemlje. U predstavu je namjerno ubacen lik Oblutka, kamenčića iz plićaka Drine koji govori o tome kako su nam vode bitne, kako se rijeke moraju čuvati, a ne uništavati smećem, centralama i slično. Jaku poruku su djeca sa Drine poslala svima. Ne damo svoju rijeku, čuvajte je za sve nas ” – pojasnila je  Aleta.

Mišljenja je da je  pokretanje amaterskog dječijeg pozorišta  bila potreba za svu djecu Goražda

” Taj dio kulture  je ostao po strani jako dugo. Djeci je potrebno pružiti priliku da pokažu kako oni mogu mnogo dati kada je u pitanju rad na pozorisnim tekstovima i kako to sve mogu iznijeti” – smatra ona.  

Ponosni na konačnu realizaciju ideje pokretanja amaterske pozorišne scene za djecu su i u Centru za kulturu Goražde

” Ideja o pokretanju amaterske pozorišne scene pri Centru za kulturu postoji već duže vrijeme i drago nam je  da se konačno uspjelo u namjeri da sa radom, za početak, krene dječija amaterska pozorišna scena. U narednom periodu plan je širiti krug djece te se na pozorišnim daskama mogu okušati sva zainteresovana djeca a do kraja godine predviđene su još tri predstave. Takođe u planu je i formiranje  amaterske pozorišne scenu za odrasle” – ističe rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.