Bivši rukometni golman Goražda Haris Pleh ostvario životni san potpisom za klub iz Španije

Bivši golman MRK Goražde Haris Pleh nakon dvije sezone odigrane u Portugalu rukometnu karijeru nastavit će u Premijer ligi Španije, jednoj od tri najjače na svijetu.

Pleh je potpisao ugovor sa španskim klubom Balonmano Nava, koji se takmiči u Premijer ligi Španije, i tako je njegov san iz djetinjstva, da zaigra u Španiji, postao stvarnost nakon sedam godina internacionalne karijere.

“Imao sam dvije odlične sezone u Portugalu, tačnije u klubu Sporting Horta. Sljedeće sezone sam novi član španske Nave, potpisao sam ugovor s klubom Balonmano Nava. Za mene je ovo veliki uspjeh jer ću igrati u ligi koja je među top tri lige u svijetu. Klub je ove sezone ušao u najviši rang takmičenja, a dolazi iz predgrađa Madrida”, kaže Pleh za Klix.ba.

Dodaje da klub ima petogodišnji projekt čiji je cilj sami vrh španske lige i plasman među šest najboljih ekipa.

“Nava se ove sezone plasirala u najviši rang i ove godine ostvarila opstanak, dok su ambicije ogromne i plan je da u sljedećih pet godina bude jedan od vodećih i svakako stabilan klub španske elite. Prije samog potpisa ugovora imao sam ponuda koje su bile primamljive, u igri su bili klubovi koji igraju Ligu Prvaka, ali i SEHA ligu, međutim poziv od Nave, odnosno njihovog trenera i predsjednika se desio na aerodromu bukvalno prilikom mog povratka u Bosnu. Bilo je toliko jednostavno da sam ugovor potpisao bukvalno u putu, na aerodromu. Sve se poklopilo i ponudu nisam mogao odbiti. Naredne dvije godine sam stanovnik Španije, nadam se da ću uspjeti opravdati sva očekivanja, ostvariti sve ciljeve, a prije svega želim uživati u ovome, jer za mene je ovo nešto veliko”, kaže Haris.

Pleh podsjeća da je imao priliku igrati i za velike klubove poput AEK-a, koji je danas osvajač EHF kupa, Pelistera koji je regionalni velikan, međutim, ugovor sa španskim premijerligašem je za njega nešto posebno.

“Sanjao sam da igram u Španiji i jedva čekam početak. Porodica mi je najveća podrška i prate me kroz cijelu karijeru”, kaže Haris Pleh koji trenutno odmara u rodnom Goraždu.