Građani Goražda dat će doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

 – Građani Goražda i ove godine dat će svoj doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.  

Nekadašnje Zaštićene zone UN-a, i uz 26. godišnjicu genocida povezat će goraždanski planinari, maratonci, biciklisti ali i ostali građani koji će odati počast žrtvama srebreničke tragedije.  

 Sutra će iz grada na Drini krenuti grupa planinara i građana koji će učestvovati u Maršu mira Nezuk – Potočari 

” Iako je bilo više prijavljenih, neki neće biti u prilici učestvovati, tako da će prema Nezucima sutra krenuti 11 – 12 planinara i građana Goražda koji će učestvovati u Maršu mira i zajedno sa ostalim učesnicima  preći dionicu ood Nezuka do Potočara kako bi se odali počast žrtvama genocida. Srebrenica je naša rana, a Goražde kojem je bila namjenjena slična sudbina gaji posebne osjećaje prema Srebrenici” – kazao je predsjednik Planinarskog kluba ”Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.  

  Dodao je da će goraždanski planinari i na drugi način obilježiti godišnjicu genocida.  

” Na dan komemoracije 11. jula, bit će organiziran drugi po redu  pohod “Goražde-Memorijalna šuma 8372” kompleks na Posestri izgrađen u znak sjećanja na žrtve genocida. Simbolično, riječ je o dionici dugoj 11 kilometara koju će preći planinari i svi zainteresovani građani uz poruku da se ne zaboravi i nikada i nikome ne ponovi Srebrenica” – pojasnio je Šovšić. 

Počast žrtvama genocida u Srebrenici odat će i članovi Atletskog kluba Goražde organizacijom šestog po redu Maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica gdje će maratonci pretrčati dionicu dugu oko 180 km. Na put prema Potočarima krenut će iz Memorijalne šume 8.372 u petak 9.jula.

Dan poslije, u subotu 10.jula, u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde bit će organiziran i  tradicionalni biciklistički maraton Goražde- Srebernica.