Od 1 do 7. avgusta 24. Internacionalni „Festival prijateljstva – Goražde 2021“

Tradicija održavanja internacionalne kulturne manifestacije „Festival prijateljstva“ u Goraždu ove godine bit će nastavljena, nakon pauze koju je uzrokovala pandemija.

U skladu sa odlukom organizacionog odbora, 24. po redu festival održat će se u periodu od 1. do 7. Avgusta, u skladu sa mjerama koje budu na snazi.

Iako je situacija složena zbog Covida -19, organizator festivala, JU Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražda, nastojat će organizirati koncertne, kulturne i sportske sadržaje fokusirane na učesnike iz BiH, a posebno Goražda.

”Poslali smo upit Kantonalnom kriznom štabu, vezano za organizaciju Festivala prijateljstva, gdje kažu da još važe mjere federalnog štaba CZ prema kojima je dozvoljeno okupljanje do 100 osoba,  što nas zbunjuje, jer vidimo da se u drugim gradovima organizuju  koncerti gdje bude do 30. 000 ljudi. Dakle očekujemo jedinstvene mjere, ako je moguće u drugim dijelovima države, zašto ne i u našem gradu“ – kazao je predsjednik Organizacionog odbora, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Podsjetio je da je prošle godine bog koronavirusa Festival prijateljstva obilježen simbolično te da je ovoga puta namjera organizirati raznovrsne sadržaje na više lokacija.

„ Nemamo puno vremena i nisam zadovoljan dinamikom organizacije festivala, ali napravit ćemo ga u mjerama moguće epidemiološke situacije, kao i finansijskog dijela. Molim sve građane  Goražda i inostranstva, muzičare i sve one koji će uzeti učešće na festivalu, obzirom na epidemiološku ali i finansijsku situaciju da imaju razumijevanja kako bi u konačnici organizirali festival, na kojemu će ljubitelji pozorišta, književnosti, sporta, muzičke umjetnosti moći uživati tokom avgusta mjeseca“ – kazao je Imamović.

Za narednu godinu najavio je formiranje posebnog tijela  koje će, kako je kazao,  ozbiljno pristupiti organizaciji Festivala prijateljstva, kako bi ova manifestcaija vratila stari sjaj,  kako to Grad Goražde i njegovi građani i  zaslužuju.

„ Svaki Festival prijateljstva počinjao je spektakularnim vatrometom i nastupom muzičkih zvijezda, te ćemo i ove godine uraditi na isti način.Organizacioni odbor nastavit će kontinuirano raditi i pratiti epidemiološke mjere Kantonalnog kriznog štaba, te se u skladu sa situacijom i ponašati“ – kazao je gradonačelnik Goražda.