Krenuo šesti maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica

Iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” na Posestri, kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica”.

Organizator, Atletski klub Goražde, na ovaj način šesti put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 kilometara ove godine krenula su četiri maratonca iz Goražda.

„ Maratonci nose snažnu poruku stanovnika BPK Goražde porodicama stradalih stanovnika Žepe i Srebrenice, da nisu zaboravljeni, da i mi suosjećamo s njima u njihovoj patnji i boli, kao i sa porodicama žrtava našeg grada „ – kazao je Šuman.

Na putu za Srebrenicu učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda, a potom i na centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima Goražda.

„Ovaj maraton pun je simbolike jer čuvamo sponu između tri grada koja su dijelila sličnu sudbinu, – istakao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Maratonci iz Goražda večeras će se pokloniti i žrtvama Žepe polaganjem cvijeća na spomen obilježje, a sutra će  to učiniti i u kompleksu memorijalnog centra u Potočarima

Sutra će iz grada na Drini prema Potočarima krenuti i goraždanski biciklisti  u okviru tradicionalnog maratona Goražde – Srebrenica.