Goražde se prisjeća žrtava genocida u Srebrenici: Skok sa mosta i 19 karanfila za žrtve genocida

Više od 40 članova Kajakaškog kluba “Buk” Goražde učestvovalo je danas na klupskoj regati koja je organizovana od kampa kajakaša na Modranu do Goražda.

Sa Modrana na Ustikolini krenuli su s kajacima i svim raspoloživim čamcima.

Vožnja je trajala nekliko sati, a okončana je simboličnim bacanjem 19 karanfila sa goraždanskog mosta u rijeku Drinu u čast žrtava genocida u Srebrenici koje će sutra naći vječni smiraj u mezarju u Potočarima. Poznati goraždanski kajakaš Denis Rašidović u čast žrtvama srebreničkog genocida skočio je u Drinu sa mosta “Alije Izetbegovića” dok su mladi kajakaši bacili karanfile.

“Odlučili smo da na ovaj način ukažemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Sutra je Dan žalosti i mi do narednog vikenda obustavljamo sve treninge i aktivnosti na Drini”, kaže Sanin Herenda, trener Kajakaškog kluba “Buk”.

Inače, regata je organizovana i kako bi novi članovi kluba imali priliku upoznati gornji tok rijeke Drine.

“Prenoćili smo u kampu na Modranu gdje je organizovani druženje i sportske aktivnosti, a jutros smo krenuli sa Modrana i napravili kraću pauzu na Sadbi. Svi su imali priliku, ukoliko žele odustati, da ih prevezemo kući, ali niko nije odustao, veslali su do Goražda i bilo je veoma zanimljivo. Sigurno su uživali jer ovo je zaista poseban doživljaj. Ovo je bila regata za naše nove članove, kao znak dobrodošlice, a uskoro ćemo organizovati regatu za sve građane”, kaže Herenda.