Sekin projekat medijske pismenosti

„Argumenti u virtualnom svijetu – za bolju medijsku pismenost zajednice“ naziv je projekta  koji implementira Udruženje „Seka“ iz Goražda, a čiji je cilj  podrška promociji medijske pismenosti te očuvanje i zaštita medija  u lokalnoj zajednici i regiji Istočne Bosne .

Kako je na pres-konferenciji pojasnila koordinatorica projekta Delila Klovo Kajić, projekat traje pet mjeseci i finansira se iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“ koji implemenira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH.

Naglasila je da je tokom pandemije Covid-19 došlo odo velike upućenosti građana na online sadržaje, a osim širenja dezinformacija o pandemiji u  virtualnom svijetu,  veoma je primjetan je bio i govor mrženje prema medijima.  

„ Primjetili smo da je došlo do velikog porasta okršaja političara koji počinjali i završavali na društvenim mrežama i izazivali su dosta govora mržnje i negativnih komentara. Takođe, djeca i mladi su tokom pandemije skoro u potpunosti upućeni na online sadržaje i dobili smo touch-screen generacije čiji se život vodi na društevnim mrežama gdje često daju prevuše informacija o sebi i svom životu“ – pojasnila je Klovo – Kajić.

Naglasila je da se upravo zbog toga ukazala potreba za edukacijom, o zaštiti privatnosti na društvenim mrežama. Dodala je da je projektom predviđeno održavanje četiri edukativne radionice u Goraždu, Foči, Rogatici i Višegradu, na kojima će se okupiti učenici iz devet lokalnih zajednica Istočne Bosne – Goražda, Novog Goražda, Čajniča, Višegrada, Rudog, Rogatice, Pala i Foče u FBiH te Foče (RS).

„ Tokom mjeseca avgusta ćemo objaviti javni poziv za sve zainteresovan egrađane, u prvom redu predstavnike organizacija civilnog društva, zatim predstavnike medija koji djeluju n apodručju cijele regije i na kraju za roditelje koji su zainteresirani da nauče više o medijskoh pismenosti, a posebno zaštiti privatnosti na internetu“ – precizirala je ona.

Cilj je jačanje organizacija civilnog društva, uvezivanje medija, te naglašavanje uloge u promociji medijske pismenosti kako bi se što jednostavnije razlikovala informacija od dezinformacije, prepoznavanje i borba protiv govora mržnje  i u konačnici, zaštita privatnosti.