U gradskoj galeriji izložba “Irma Art studio”

–  U Gradskoj galeriji u Goraždu  otvorena je  izložba radova nastalih u „Irma Art studiju“ mlade Goraždanke Irme Smajlhodžić koja je početkom godine odlučila podstaći mlade da se bave umjetnošću.

Kroz njen  Art studio prošlo je oko 90 članova, uglavnom djece uzrasta  od 3 do 15 godina. Izložba, kao  kruna njihovog šestomječnog rada, okupila je veliki broj zaljubljenika u likovnu umjetnost  i time vratila vrijeme kada je Gradska Art galerija bila mjesto okupljanja i druženja umjetnika.

Izložbu su otvorili najmlađi polaznici škole slikanja, uz malu asistenciju gradonačelnika Goražda.

„Ako sam u nekom trrenutku žalila što nisam ostala u Mostaru ili Sarajevu gdje bih možda prije našla posao,  ova djeca su me uvjerila da je dobro i da mi je drago što sam se vratila u svoj grad, jer mislim da sam ovoj djeci bila potrebna“ – kazala je Smajlhodžić uz zahvalnost roditeljima i djeci koji su joj kako je kazala ppružili veliku podršku.

Podsjetila je da je ona kasno, u 17 godini života,  spoznala svoj talenat jer je, kako je istakla, niko ranije nije usmjerio.  Podršku joj je, navodi, pružio predsjednik udruženja likovnih umjetnika Goražde

„    Irma Smajlhodžić imala je sreću da gleda, slika, sluša savjete i upija znanje od najvećih živih slikara BiH a i šire. Koliki se talenat krije u njoj dokazala je kasnije i na Akademiji likovne umjetnosti u Mostaru „ – kazao je na otvaranju izložbe predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde (ULUG) Enver Krajišnik.

U namjeri da doprinese tome, ali i fizičkom i intelektualnom odgoju i razvoju posebno djece i mladih, Smajlhodžić je početkom godine odlučila  u svom gradu pokrenuti Art studio jer je radeći kao nastavnik i profesor u školi, prepoznala velike talente.

Sa željom da odmakne djecu sa ulice, mobitela i kompjutera, osmislila je koncept za sve uzraste – likovnu radionicu za najmlađe i kurs crtanja i slikanja za odrasle, pripreme za akademiju, crafts za djecu, dizajn, grafika, art therapy. Kroz Atr studio koriste se raznim tehnikama kao što su olovka, pastele, flomasteri, bojice, aqarelle, tempere, akrilik, kolaž te kombinovane tehnike.

Izložba djela polaznika „, Irma Art studija“ , u gradskoj Art galeriji biće otvorena narednih pet dana, a Smajlhodžić rad sa najmlađim Goraždanima ali i onim nešto starijim  nastavlja u seprembru.