Agroideja oživjela voćnjak u Ustikolini, planiraju i proizvodnju kozijeg sira za švicarsko tržište

Na površini od 12 hektara nekadašnjeg voćnog rasadnika na Cvilinu kod Ustikoline niču novi zasadi voća, povrća i žitarica, a sve je prije tri godine pokrenula švicarsko-bosanska firma “Agroideja” na čelu s Hemom Jusovićem.

 Trogodišnji rad se isplatio pa je nekadašnji zapušteni rasadnik potpuno oživio, a u planu imaju i pokretanje novih pogona za proizvodnju prehrambenih i mliječnih proizvoda.

Svi dosadašnji pokušaji na ovom gazdinstvu su propali, ali je Agroideji uspjelo da pokrene biljnu proizvodnju te na ovom prostoru uspješno uzgaja voće, povrće i žitarice. Najveći dio zakupljenog zemljišta pretvorili su u zasade jagoda i malina te drugih vrsta voća i povrća za kojim vlada potražnja na tržištu.

“Imamo dva hektara jagoda, oko dva hektara stablastog voća, oko tri dunuma proizvodnje jagodičastog voća, odnosno maline, 1.300 kvadrata pod plastenicima i tri hektara proizvodnje žita odnosno krompira”, kaže Hemo Jusović, direktor Agroideje Ustikolina.

Agroideja u ovoj godini završava ciklus ulaganjem u biljnu proizvodnju, uvođenjem novih tehnologija na proizvodnji organske hrane. To je prepoznao inostrani ulagač, ali i Poljoprivredno-prehrambeni fakulet Sarajevo, s kojim je potpisan i memorandum o saradnji.

“Trenutno Agroideja ima šest stalno zaposlenih radnika te oko 20 sezonskih radnika. U planu su i novi projekti u oblasti prehrambene proizvodnje, planiramo otvaranje pogona za proizvodnju tjestenine, gdje bi se osigurala i dodatna radna mjesta što svakako puno znači i samoj općini Foča u FBiH. Planirano je i proširenje kapaciteta na području Goražda, gdje će se uspostaviti slični pogoni, a akcent je na pokretanju mljekare. Uradili smo glavni projekt, osigurat ćemo potrebne dozvole kako bismo već naredne godine pokrenuli projektm prozvodnje kozijeg sira za inostrano tržište, za što imamo sporazum o saradnji s partnerima u Švicarskoj”, kaže Jusović

Uz pokretanje proizvodnje voća i povrća, stočarsku proizvodnju te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

“Naš cilj je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište”, naglasio je Hemo Jusović, direktor grupe Agroideja.