Ko je Biljana Begović, kandidatkinja za ministricu koja želi uvesti obavezno srednjoškolsko obrazovanje

Njen motiv za poziciju ministrice je unaprijeđenje statusa djece s teškoćama i njihovih roditelja, a ukoliko bude imenovana, želi ozakoniti obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

Nakon što je DF-ov ministar obrazovanja, nauke i sporta Arman Bešlija podnio ostavku u Vladi BPK-Goražde jer, kako je naveo, zbog konstantnih političkih pritisaka nije uspio ostvariti postavljene ciljeve, te profesionalno napredovati, ovo mjesto u Vladi BPK-Goražde ostalo je upražnjeno.

Kako ovo mjesto pripada DF-u, u ponedjeljak je Povjereništvo DF-a odlučivalo o novom kandidatu/kinji za ministra/icu. Na stolu su se našla tri imena: Enes Džemidžić, Almir Kuduz i Biljana Begović. Najviše glasova, 7 od 14, imala je Begović (Begović i Džemidžić su imali po šest, ali je glas povjerenika koji je otišao Begović računa kao presudni).

Nakon što je DF objavio ime svog kandidata, u javnosti se oglasio  jedan od kandidata Enes Džemidžić, rekavši da su ga čelni ljudi lokalnog ogranka DF-a predložili za ministra, ali da se situacija promijenila preko noći.

“Kao grom iz vedra neba dolazi poziv iz Centrale da postoji novi kandidat i da je to faktički naređenje iz Centrale, odnosno, od samog predsjednika Komšića, te kako su tvrdili na sastanku povjerenik Edin Hadžiahmetović i Dževad Adžem, da je to doprinos Komšića za građansku državu”, naveo  je Džemidžić na svom Facebook profilu.

DF ipak, kako BUKA saznaje, neće preispitivati svoju odluku, pa je Biljana Begović konačna kandidatkinja DF-a za ministarsku poziciju, a tačan datum kada će Skupština BPK Goražde odlučivati o kandidatkinji  DF-a nije poznat, ali izvjesno je da će to biti sredinom naredne sedmice.

Biljana Begović rođena je 1975. u Goraždu. Njeno ime nije nepoznato ime u Goraždu, gdje je radila kao profesorica psihologije i psihologinja u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić”, Srednjoj tehničkoj školi kao profesor kulture komuniciranja, a bila je i predsjednica Upravnog odbora Doma za stara i iznemogla lica.

Prije Goražda, Begović je radila i kao najmlađa direktorica Prve privatne gimnazije u Beogradu “Milutin Milanković”. Cijeli radni vijek posvetila je djeci i obrazovanju, specijalizirala se za rad s djecom s teškoćama u razvoju,što i danas povremeno radi.

Trenutno je koordinatorica predškolske ustanove “Bonum”, gdje je u prethodnom periodu bila i na mjestu direktorice.

Kandidatkinja DF-a je prva certifikovana psihologinja za profesionalnu orijentaciju, koja u Bosni i Hercegovini još nije popularizovana u razvoju i usmjerenju učenika završnih razreda. U sklopu projekata Delegacije Evropske unije u BiH i World Visiona, testirala je više od 1000 učenika širom Bosne i Hercegovine s ciljem da izaberu zanimanja za koja su najviše talentovani.

Kako su mediji ranije izvještavali, Biljana Begović je jedna od rijektih stručnjakinja za rad sa djecom s teškoćama u razvoju u BiH.

Kao tinejdžerka, od rata je pobjegla u Beograd, gdje je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gradu u kojem se takođe edukovala i za Geštalt psihoterapiju. U ulozi certifikovane predavačice godinama je u Sarajevu radila SuanPan mentalnu aritmetiku.

Nakon porodične tragedije u kojoj je ostala udovica, u Goražde se vratila 2011. kao samohrana majka. Njen otac Neđo i majka Cvijeta su među prvim povratnicima u Goražde u koje su se vratili 2003. godine.

BUKA je kontakirala Begović koja za sada ne želi davati duže komentare, a kratko je rekla da je njen motiv za poziciju ministrice unaprijeđenje statusa djece s teškoćama i njihovih roditelja. Poručuje da, ukoliko bude imenovana na mjesto ministrice, želi ozakoniti obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

Inače, ovo nije prva promjena u Vladi BPK-Goražde, nakon što je ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin smijenjena. Bivša ministrica Rišljanin rođena je 1996. godine, a na ministarsku poziciju kao 23-godišnjakinja sjela je odmah nakon završetka fakulteta, a u oskudnom CV-u je navela kako su njene kompetencije suživot.

Već naredne sedmice znaćemo da li je Begović nova ministrica, a kako je ovo njena jedina izjava za medije o kandidaturi, zapamtićemo njene kratke najave i vidjeti da li su one u maniru aktuelnih političara ili su njene najave iskrene. Jer, nije da mnogi nisu obećavali.

 

buka