Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde naredne sedmice vise od 1.000 doza vakcina

 

Epidemiološka situacija u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde i dalje je  povoljna, nema aktivno zaraženih koronavirusom. Testiranja se vrše svakodnevno a paralelno s njima i imunizacija – potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo  naglašava da je u prošloj sedmici u 102 laboratorijska uzorka nije zabilježen nijedan pozitivan rezultat na Covid-19 infekciju, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj niti ima osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor.

“Već treću sedmicu nismo bilježili nove slučajeve Covida- 19 iako se svakodnevno vrše testiranja, tako da je epidemiološka situacija dobra, a samo jedan pacijent je na liječenju od poslejdica Covida-18 u KCUS-u” – precizirala je dr. Bičo.

Naglašava da je na području BPK Goražde nastavljena i imunizacija te da je dosad vakcinisano 10, 1 posto od ukupnog broja stanovnika.

“  Dosad je vakcinisano 2.341 osoba, a drugom dozom 1.239, s tim da nemamo podatke o broju vakcinisanih građana u susjednim zemljama. Proces vakcinacije se odvija i u ovoj sedmici, a jučer je dopremljeno 510 doza vakcine AstraZeneca od čega je 400 namjenjeno za revakcinaciju. Danas je distribuirano i 100 doza Sinofarma za prvu dozu  a 60 doza Pfizera  će takođe biti iskorišteno za revakcinaciju” – istakala je ona.

Dodala je da je Zavodu u narednoj sedmici najavljena distribucija veće količine vakcina

“ Prema najavama to će biti najveća iporuka vakcina do sada a riječ je o  900 doza AstraZeneca vakcine kao i 100 doza Sinofarma za prvu dozu, te 170 doza Sinovac vakcina  za revakcinaciju, tako da generalno možemo biti zadovoljni. JOš jednom pozivamo sve zainteresovane punoljetne građane da se prijave jer sada je idealno vrijeme za vakcinaciju” – kazala je dr. Bičo.

Naglasila je da je  situacija  nepredvidiva obzirom na prustnost novog delta soja koronavirusa

“ Vakcinacijom možemo spriječiti težu kliničku sliku i smrtnost a podatak o porastu broja zaraženih u Federaciji BiH te situacija sa delta sojem  u susjedstvu, ukazuje da  je izvjestan i četvrti val. Kako ćemo reagovati zavisi od stope kolektivnog imuniteta i toga koliko ćemo se pridržavati mjera” poručila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.