GORAŽDE PONOVO CENTAR KULTURNIH DOGAĐANJA

NAKON FESTIVALA PRIJATELJSTVA “LIFE LINE FEST”, Mravinjac, 19 do 23  augusta 2021

 

Izložbe, poetske večeri, muzika, welness, radionice zdrave hrane, dječiji program….

 

 

Prvi festival, Festival umjetnosti i zdravog življenja, održan je 2019 u Ajdinovićima , kad je  učestvovalo 42 izvodjača iz 8 zemalja svijeta, sa više od 400 posjetilaca. Zbog specifičnosti situacije, 2020 i 2021 trebalo je traziti mjesto gdje na otvorenom, veci broj ljudi moze uživati u pripremljenim sadržajima. Izbor je Grada Goražde i naselje Mravinjac, jer je to naselje koje ima i kulturnu tradiciju, sa prvim izgradjenim Domom kulture i prvim Kulturno umjetničkim društvom, formiranom  poslije drugog svjetskog rata u istočnoj Bosni.

 

Pošto je sastavni dio života kreativost i umjetnost tako je i ove godine , uz vježbe yoge i meditacije, welnessa, dječijeg program, okosnica festivala umjetnička kolonija, i muzički program.

 

MUZIČKI PROGRAM

 

Muzički dio festa , odrzavaće se u večernjim satima na platou MZ Mravinjac ispred Hotela Casablanca. Nastupaju, Sunday Stories, band iz Sarajeva, grupa BELAU iz Madjarske, Vlado Podany te DJ VALIDA

 

POEZIJA

 

Jedno veče festivala, posvećeno je poeziji. Uz Yogu i meditaciju, poezija gorazdanskih poeta. Gost večeri  Hadžem Hajdarević.

 

WELNESS

U okviru edukacije za zrdavo življenje, imaćemo svakodnevne sesije:

Yoga , meditacija, refleksologija, svjesno hodanje, Tao  Chi Cuan vještine te zvučne kupke

 

RADIONICE ZDRAVE HRANE,

Bazirane na organskoj proizvodnji goraždanskog kantona

Učesnici i izvođjaci, isključivo će se hraniti veganskom hranom, spremljenom u domaćinstvima sela Mravinjac, po starim receptima.

 

 

 

Proslogodisnji festival u cijelosti je bio posvecen jednom od najvećih likovnih umjetnika naše zemlje,  grafičaru, EMIRU DRAGULJU, rođenom u naselje Mravnjac kod Goražda, gdje  se i održava sad  LIFELINE festival.

Ove godine, na UMJETNIČKOJ KOLONIJI ucestvovati će slikari iz BiH , Rusije i Crne Gore a biće posvecena uredjenju Mjesne zajednice Mravinjac i oslikavanje jednog podvoznjaka.

 

Cilj i misija ostaju isti: Kreiranje i godišnje održavanje unikatnog festivala koji povezuje umjetnost, kreativnost , očuvanje tradicije i čvanje kolektivne memorije o kulturi naše zemlje, te pozitivne promijene u stilu življenja.

 

Festival će biti bez plastike, bez alkohola!