Obilježeni Dani otpora Prače

Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na spomen obilježja danas je obilježen Dan otpora MZ Prača u Općini Pale u FBiH. Odata je počast svih poginulim braniocima ali i civilnim žrtvama agresije u ovom dijelu BiH te evocirane uspomene na vrijeme prije 29 godina.

Avgust 1992. Godine bio je ključan za prostor MZ Prača ali i dio prema Orahovicama i Goraždu – naglašava Jusuf Prljača, jedan od sudionika tog vremena u kojem je  izgubio 13-godišnjeg sina.

„Upravo zbog svih žrtava ali i doprinosa koji su dali hrabri branioci u odbrani ovog dijela BiH, obilježavaju se Dani otpora MZ Prača, da se sačuvaju sjećanja ali i da se takvo zlo nikada ne ponovi“  – ističe Prljača.

Podsjeća da je nekolicina hrabrih branilaca osmislila i uspješno realizirala odbranu ovog dijela BiH

„Bile su ta najisturenije linije prema Podgrabu, prema Palama. To je osmišljeno dobro i  linije nisu pomjerene ni centimetar. Međutim, platili smo ogromnu  cijenu jer smo izgubili mnogo boraca i civilih žrtava, žena i djece, ali uspjelo se očuvati taj dio odbrambenih linija tadašnjeg okruga Goražde“ – pojasnio je on.

U okviru obilježavanja Dana otpora u ovom dijelu BPK Goražde upriličen je obilazak svih šehidskih mezarja na području MZ Prača kao i spomen obilježja te je uz učenje Fatihe i polaganje cvijeća odata počast svim žrtvama. Uz historijski sat, na lokalitetu Zelena ravan u Brdarićima pred duše šehida i poginulih branilaca proučen je Jasin.