Direktor goraždanskog Doma zdravlja: Izbor između dva proizvođača vakcine može postati izbor između zdravlja i respiratora

Direktor goraždanskog Doma zdravlja dr.Edin Čengić pozvao je građane Goražda da se vakcinišu ističući da neće čekati u dugim redovima, a građane  zamolio da ne biraju vakcine.

 

“Konačno smo dočekali da imamo ili ćemo u najskorije vrijeme imati, veliku količinu vakcina na raspolaganju. Proces vakcinacije u Domu zdravlja Goražde do sada je tekao bez greške i podijelili smo oko 4000 vakcina, bez ijedne značajne nuspojave. Imamo ambulante, kadar, volju i znanje. Molim sve starije od 18 godina da se jave u ambulantu koju pripadaju i bit će vakcinisani istoga dana ili eventualno dan, dva kasnije, ovisno o raspoloživom broju vakcina i zainteresovanosti”, ističe dr.Čengić.

 

Istakao je da je za prvu dozu trenutno raspoloživa AstraZeneca za koju tvrdi da je sigurna i učinkovita.

 

“Ja sam primio AstraZenecu, moj otac je primio AstraZenecu, većina moje rodbine koja je spadala u kategorije koje trebaju primiti vakcinu primila je AstraZenecu. Većina uposlenika Doma zdravlja primila je AstraZenecu. Osim blažih nuspojava sličnih gripi, koje su trajale manje od dva dana, nije bilo nikakvih komplikacija. Nemojte čekati da prođu dvije, tri ili pet sedmica da stigne vakcina proizvođača koji vama “odgovara”. Za to vrijeme možete se zaraziti, a vidimo da je bolest nepredvidljiva. Lažni izbor između dva proizvođača vakcine može postati izbor između zdravlja i respiratora, između života i umiranja”, kaže dr. Čengić.

 

Čengić dodaje da su u Domu zdravlja spremni i za situaciju  da se pandemija razbukti.

 

“Bolje je da ne dođe do toga već da naše velike kapacitete iskoristimo da se vakcinišemo i tako zaštitimo što više vas! Budimo šampioni vakcinacije, jer imamo uslove za to! Spriječimo da naši sugrađani odlaze ponovo pod respiratore i u grob. Stavimo konačno virus pod kontrolu, da se mi zdravstveni radnici više bavimo prevencijom i liječenjem drugih bolesti, koje su na različitim nivoima, i ne uvijek opravdano, zapostavljene u zadnjih godinu i po, pa ispaštaju najviše hronični, onkološki i dijalizni pacijenti, koji zaslužuju adekvatnu medicinsku njegu a ne pravdanje da im se ne može pomoći zbog pandemije. Vratimo se normalnom životu”, poručio je Čengić.

 

Podsjetio je građane na borbu s pandemijom u prethodnom periodu.

 

“Ako opet dođemo u istu situaciju kasno će biti za vakcinaciju, ali nažalost i za mnoge od nas. Do sada ste svojim odzivom pokazali da ste za primjer građanima u drugim dijelovima BiH i šire. Nastavimo tako! Nećete čekati u dugim redovima u kojekakvim dvoranama, već ćete vakcinaciju obaviti u kratkom roku u jednoj od naših mnogobrojnih ambulanti, a onima koji objektivno ne mogu doći do nas, doći će naši timovi na adresu, kao što i sada dolaze. Na kraju, molim Vas da mi vjerujete još ovaj put i javite se vi, vaši članovi porodice, kolege sa posla, prijatelji, svi, u svoju ambulantu za vakcinaciju. Goražde  može pobijediti! Ne ugledajmo se na druge. Uvijek kada je bilo najteže bili smo prepušteni sami sebi. Pokažimo da znamo bolje i da jesmo bolji”, poručio je dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja Goražde.

E.A.