Na području Grada Goražde situacija sa požarima stabilna

Na području Grada Goražde situacija s požarima je stabilna i nisu zabilježeni požari koju bi predstavljali opasnost u većem obimu.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu Samira Drakovac napominje da je Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Goražde dosadašnje intervencije uspješno realizirala na dnevnoj bazi.

– U prvoj polovini augusta vatrogasci su imali deset intervencija a zabilježeni su slučajevi da gori nisko rastinje i trava, divlje deponije u nekoliko mjesnih zajednica, što je vatrogasna jedinica uspjela da riješi. U tom pogledu nema požara koje se šire, predstavljaju opasnost u većem obimu i koji se iz dana u dan eventualno komplikuju – istakla je Drakovac.

Dodala je da su prilično zadovoljavajućoj situaciji u smislu zaštite od požara doprinijeli i građani savjesnim ponašanjem.

– Zahvalni smo građanima na savjesnom i odgovornom djelovanju kada su u pitanju ove visoke temperature, jer paljevina bilo koje vrste može izmaći kontroli i posebno u ovim vremenima to treba preduprijediti i ne činiti. Ukoliko postoji krajnja potreba, preporuka je da se to radi ujutro i uz poziv i najavu PVJ Goražde. Zadovoljni smo i načinom komunikacije sa mjesnim zajednicama i činjenicom kako smo u ovom trenutku u odnosu na ostatak države, pa i van njenih granica, pokazali savjest na zavidnom nivou i nismo imali intervencije koje su predstavljale veći problem ili koje bi nas dovele u situaciju da tražimo pomoć od drugih koju je vrlo teško dobiti – kazala je Drakovac.

Naglasila je da u zaštiti ljudskih života i imovine u preventivnom smislu građani najviše mogu učiniti sami, odgovornim ponašanjem.