Planinari nemaju dovoljno novca za takmičenje u Zagrebu

Goraždanski planinari trebali bi predstavljati BiH na Međunarodnom orijentiring prvenstvu jugoistočne Evrope koje će se održati od 25. do 29. augusta u Zagrebu.

Međutim, predsjednik Planinarskog kluba „Goražde-Maglić“ Zajko Šovšić naglašava da je odlazak upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava

„S nama su trebali učestvovati  i planinari iz Tuzle i Bosanske Krupe koji su već odustali iz istog razloga, a moguće je da se to desi i nama jer zaista finansije su problem. Iako smo izdvojili dio svojih sredstava to je nedovoljno jer nam je potrebno oko 5.100 KM“ – pojasnio je Šovšić.

Podsjetio je da su planinari ostvarili plasman na ovo prestižno takmičenje zahvaljujući odličnim rezultatima i na istom takmičenju u Moldaviji gdje su BiH predstavljali 2019. godine i osvojili zlatnu medalju u kategoriji U-45.

„Zaslužujući svojim rezultatima mi smo ispred Orijentiring saveza kandidirani da ponovo predstavljamo BiH. Imamo mladu, perspektivnu ekipu koja je imala želju u najboljem svjetlu predstavljati svoj grad, kanton i državu i steći značajna iskustva. Ove godine kandidirale su se sve skaninavske zemlje poput Švedske i Norveške, kod kojih je orijentiring maltene sport broj jedan a ukupno će nastupiti oko 450 učesnika iz 25 zemalja. Međutim, sve je izvjesnije da zbog novca nećemo imati tu priliku jer se sama kotizacija mora uplatiti ranije“ – naglasio je predsjednik PK „Goražde-Maglić“.