Počela registracija za “Šetnju za život”

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ danas je u Goraždu počelo sa registracijom za Šetnju za ozdravljenje (Race for the Cure)  čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

Zbog očekivanog pogoršanja epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, umjesto tradicionalnog okupljanja na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, ove godine udruženja će šetnju organizirati u svojim gradovima 3. oktobra.

U Udruženju „Biser“ su zadovoljni odzivom jer se samo u prvom satu akcije na punktu u ulici Zaima Imamovića registriralo  oko 40 građana Goražda, a registracija se vrši  i online.

„ Registracija košta simboličnih 10 KM i za građane koji nisu u mogućnosti da se sami registruju, to možemo mi učiniti u njihovo ime koje će se u roku od dva dana naći na stranici Think pink, da su podržali ovu manifestaciju i time pomogli ženama oboljelim od karcinoma jer prikupljenim sredstvima se obezbjeđuju paketići prve pomoći kod novooperisanih žena a radit će se i Dani zdravlja koji podrazumjevaju pokretni mamograf“ – pojasnila je predsjednica udruženja „Biser“ Mersiha Pecikoza.

Dodala je da će ove godine mamografski pregledi  biti  omogućeni na području Općine Foča u FBiH

„ Odlučili smo da to bude na području Ustikoline pošto je udaljeno mjesto u kojem nema mogućnosti ovakvih pregleda. Vjerovatno će to biti početkom septembra i planirano je da taj dan, naravno besplatno, bude pregledano 50 žena, s tim da ćemo nastojati da obezbjedimo i jednog ginekologa, da te žene ukoliko imaju nekih ginekoloških problema, mogu obaviti pregled i otići na dalje pretrage ako je potrebno“ – istakla je Pecikoza.

Ona je podsjetila da svi zainteresovani građani koji žele podržati ovaj humani događaj mogu to učiniti registracijom online ili u udruženju „Biser“, do dana održavanja  manifestacije.

„  O potrebi podizanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke svjedoči i činjenica da se broj oboljelih i na području BPK Goražde povećava, a dodatni alarm je i podatak da od ove opake bolesti sve češće  obolijevaju mlađe osobe. Napominjemo i ovom prilikom  važnost samopregleda i drugih vidova prevencije kako bi se bolest otkrila na vrijeme, a i  prilikom današnje registracije građanima su dijeljeni  promotivni materijali“ – naglasila je predsjendica udruženj aoboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ Goražde.