Mještani najavljuju blokadu puta Goražde – Čajniče: Život više nije moguć

U jednoj od najsušnijih godina i u vrijeme pandemije, stanovnici naselja Potkozara i Dubište, nemaju vode

U jednoj od najsušnijih godina i u vrijeme pandemije, stanovnici naselja Potkozara i Dubište, nemaju vode, zbog čega najavljuju blokadu puta Goražde – Čajniče.

Drugog rješenja ne vide, jer na stalne molbe i apele niko iz tri općine, kojima pripadaju, ne nudi rješenje. Kartografi su u Dejtonu njihove kuće rasporedili u Čajniče, Novo Goražde i Goražde, a svi su vodu nekada dobijali iz cjevovoda koji je vodu sa izvora u Čajniču distribuirao ka Goraždu.

 

Bolesni i iznemogli

– Samo da vidiš kakva je muka nama na selu ovdje. Ja vode nemam godinu dana, pa kacu stavimo na traktor i idem na potok odakle dovlačim vodu. Danas nama u kući i životinjama može biti oko 500 litara, a već večeras ponovo idemo da sipamo. Ja sam spremna, nikog neću čekati, uzeću žagu i oboriti tri hrasta na put pa niko neće proći – kaže Slavka Lorić iz Potkozare.

Život bez vode je neizdrživ, posebno za Dušanku Gigović, čiji je suprug Milovan, zbog bolesti, ostao bez obje noge a odstranjen mu je i bubreg. Prije nekoliko mjeseci doživio je i moždani udar.

– Ne zna ni za fiziološke potrebe, pa ste svjesni koliko nam znači voda. Svako jutro muža moram presvući, a pelene odlažem čekajući vodu. Svako jutro sam na česmi da provjerim, ali vode nema. Pa zamislite kakav je to život. Tako je svim mještanima ovdje. Samo u mom naselju je 45 stanovnika, a od toga 13 djece, koji nemaju kapi vode – ističe Dušanka Gigović.

Dotrajale cijevi i neplaćeni računi

Vule Lorić koristi jedan od rijetkih izvora u blizini kuće koji nije presušio, a na njemu su svakodnevno i desetine njegovih komšija.

– Svi nose od moje kuće. I to čekaju po sat vremena da se naspe, jer izvor nije jak i sporo se sipa. A i ja isto sipam u kantu, jer je izvor ispod kuće pa ne može da izbaci u kući – dodaje Lorić.

U komunalnom preduzeću “Vrelo” iz Čajniča kazali su nam da stanovnici ovog područja koriste vodu iz cjevovoda koji je nekada služio samo za transport vode prema Goraždu, da se utrošena voda godinama nije plaćala, te da je zbog dotrajalosti cijevi koje niko nije održavao smanjen protok. Nastavak isporuke ovisi od potpisivanja ugovora između tri općine, ali na prijedlog ugovora, koji je dostavljen u aprilu, općine još nisu odgovorile.

 

Avaz