Počela rekonstrukcija potisnog cjevovoda

U Goraždu su počeli radovi na rekonstrukciji potisnog cjevovoda  od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u Rasadniku. U okviru prve faze projekta predviđena je rekonstrukcija u dužini oko 1.350 metara u okviru koje će biti obnovljena i staza za pješake i bicikliste.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ističe da se radovi i za odvijaju  planiranom dinamikom. Za prvu fazu projekta  Grad Goražde uz podršku BPK i FBiH osigurao je oko 460.600 KM…

„ Prva faza projekta predviđa zamjenu potisnog cjevovoda od Vitkovića do šehidskog mezarja, s tim da smo drugu i treću fazu već aplicirali prema Federaciji. Novelacijom projekta smo uštedili 208.000 KM  tako da ćemo rekonstruisati i stazu za šetnju. Uvijek ima i nepredviđenih situacija poput pronalaska elektro i telekomunikacijskih kablova, tako da ćemo obavijestiti nadležna predućea da, kada već radimo, ako postoji potreba i oni odrade svoj dio posla“ – kazao je Imamović.

„ Imamo iskustva u izgradnji vodovoda jer radili smo dva – tri slična vodovoda, tako da se nadam da će ovo proteći u najboljem redu. Ima malih poteškoća, nailazimo na kablove gdje možda geodezija u prošlosti nije odradila svoj dio posla, pa nam to malo pravi smetnju. Međutim, snalazimo se, trasa je oko 1.350 metara, rok radova je četiri mjeseca, a obzirom da smo u međuvremenu dogovorili i rekonstrukciju staze, mislim da će se taj rok malo morati korigovati,  imamo nadzor i lakše nam je raditi“ – kazao je predstavnik firme Kaja Company, Ismet Kajević.

Realizacijom projekta rekonstrukcije potisnog cjevovoda Vitkovići – Goražde  konačno bi trebali biti rješeni dugogodišnji problemi vodosnabdijevanja Goražda, zbog pucanja cijevi potisnog cjevovoda , kako je procijenjeno, zbog dotrajalosti i neadekvatnih cijevi koje su ugrađene prilikom poslijeratne realizacije ovog projekta.