Pripeme za obilježavanje 18.septembra Dana grada i BPK Goražde

Dan prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu 18.septembar, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  i Grada Goražde, bit će obilježen na dostojanstven način – ističu u organizacionom odboru koji je danas održao prvi sastanak.

Namjera je ovaj značajni datum obilježiti dostojanstveno uz  tradicionalne  sadržaje ali i određene novine.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglašava da će se plaqniranim sadržajima  ukazati na značaj ovog datuma za sve stanovnike  Grada Goražda i BPK

„ Ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija ali se nadamo da ćemo moći dostojanstveno obilježiti ovaj datum. Pored redovnih sadržaja, svečanih sjednica Gradskog vijeća  i Skupštine, odavanja počasti našim braniocima, ove godine planiramo premijeru dokumentarnog filma o našem heroju, legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću gdje je BPK i finansirao realizaciju tog filma i nadam se da naši građani biti zadovoljni i ovo je jedan od načina da se zahvalimo našem komandantu. Planiramo po prvi put organizirati i koncert klasične muzike u saradnji sa organizacijom Napredak“ – istakla je Obuća.

Između ostalog planirani su historijski časovi u osnovnim i srednjim školama na podurčju BPK kao i memorijalni sportski turniri

„Usaglasili smo stavove da i građani budu uključeni i ovom prilikom ih pozovam da se uključe kao i osnovne i srednje škole. Uz ovaj datum, građanima poklanjamo i premiejru dokumentarnog filma, nakon devet heroja, o desetom, Zaimu imamoviću u produkciji FTV-a“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Više detalja kao i tačni datumi održavanja sadržaja u okiru programa obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda, bit će poznato na jednom od narednih sastanaka, a izvjesno je da će pored Goražda dio programa biti realiziran i u općinama Pale i Foča u FBiH .