Pogoršana epidemiološka situacija u BPK Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije. Trenutno je pet osoba zaraženo infekcijom Covid-19, dok je 16 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo precizirala je  da su u protekloj sedmici  ukupno testirane 92 osobe, od kojih su četiri pozitivne na koronavirus te da niko od njih nije vakcinisan.

„ Trenutno incidenca iznosi 17 što je značajan porast u odnosu na prošlu sedmicu. Sve zaražene osobe se liječe u kućnim uslovima i na sreću još uvijek nemamo onih koje bi trebale da se hospitaliziraju. Ipak, imamo razloga za zabrinutost obzirom da nismo dostigli zadovoljavajuću stopu vakcinisanosti odnosno nemamo kolektivni imunitet“ – istakla je dr.Bičo.

Dodaje da se dinamikom vakcinacije na području BPK Goražde ne može biti zadovoljno, navodeći da je, prema informacijama sa terena, medicinsko osoblje znalo obaviti i po 100 poziva od kojih bi jedva deset osoba pristalo da se vakciniše vakcinom AstraZeneca. Po njenim riječima, nisu vakcinisani svi prijavljeni, upravo zbog odbijanja odnosno biranja vakcine

„ Tri sedmice imamo na raspolaganju AstraZeneca vakcinu koja još nije iskorištena, imali smo i Dan otvorenih vrata u svim porodičnim ambulantama i u Zavodu, kontaktirali smo tržne centre i druge radne kolektive i imali smo slab odziv za ovu vakcinu. Jutros smo dobili nove količine, 500 doza Sinofarma za prvu dozu i 180 za drugu dozu i veća je zainteresiranost. Jako je bitno da se vakcinišemo  na vrijeme obzirom na porast broj azaraženih, jer vakcine sprječavaju teži oblik bolesti i smrtnost“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Dosad je prvom dozom na području tog kantona  vakcinisano 4.217 osoba, dok je drugu dozu primilo 2 .273 što iznosi oko 19 posto od ukupnog broja stanovnika, ne računajući osobe koje su se vakcinisale van BPK-a. Iz Zavoda su još jednom pozvali sve osobe starije od 18 godina da se što prije jave u svoju porodičnu ambulantu kako bi se vakcinisali. Trenutno je na raspolaganju Sinofarm i AstraZeneca. Za narednu sedmicu najavljena je isporuka još 800 doza Sinofarma te 45 doza Pfizera za revakcinaciju i jedan broj za prvu dozu.