Škola počinje 1.septembra

Nova školska godina na području BPK Goražde počinje prvog septembra. U skladu sa odlukom kantonalne Vlade i kriznog štaba, odvijat će se po modelu  A, odnosno u učionicama.

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport BPK Goražde Biljana Begović pojašnjava da će se nastav aodvijati u školskim klupama uz poštivanje svih mjera i naredbi izdatih od kriznih štabova. Novina je da za vrijeme nastave učenici i nastavnici neće morati nositi maske, koje su i dalje obavezne prilikom kretanja van učionica.

” Po našim procjenama, i u skladu sa zaključcima kriznog štaba i Vlade, nastava će se odvijati po A  modelu, što znači da će učenici ići redovno u školu, čas će trajati 45 minuta, dok je stabilna epidemiološka situacija koju ćemo pratiti i u narednom periodu i u skladu s tim i prilagođavati nastavu. Svakako nam je cilj da učenike što više zadržimo u školskim klupama, sa željom da nam učenici, nastavnici i roditelji budu  dobrog zdravstvenog stanja i da ovu školsku godinu što više provedemo u školi” – istakla je ona.

Resorna ministrica ističe da su u ministarstvu spremni i na druge modele odvijanja nastave ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. Dodaje da u ovoj školskoj godini neće biti ni problema sa prijevozom učenika koji je već riješen

“ Vrlo je kratko vrijeme od kako sam ja preuzela ovo ministarstvo i posebno mi je zadovoljstvo istaći da smo u relativno kratkom vremenskom periodu I prije početka školske godine uspjeli riješiti školski prijevoz kao jedan od velikih problema, tako da će svi učenici osnovnih i srednjih škola  imati obezbjeđen prijevoz na svim relacijama odakle nam djeca dolaze” – dodala je Begović.

Naglasila je   da su ove godine  besplatni udžbenici obezbjeđeni  za učenike šestih razreda, a u skladu sa spiskovima odnosno potrebama koje su iskazale  škole. Napominje da je i dalje dostupna opcija posuđivanja udžbenika iz školskih biblioteka, uz obavezu učenika da ih vrate.

U novu školsku godinu na području BPK krenut će ukupno 2.733 učenika, od kojih  749 srednjoškolaca i 1.984 osnovnca, među njima i 252 prvačića.