Povodom 832 godišnjice Povelje Kulina bana: U Goraždu postavljena izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Prije 832 godine, 29.avgusta 1189. bosanski vladar Kulin ban je sklopio ugovor odnosno Povelju Kulina bana kojim se Dubrovčanima daje sloboda trgovanja u Bosni bez ikakvih ograničenja i nameta. Ugovor je jedan od najstarijih sačuvanih dokumenata u regionu i prvi zvanični sačuvani dokument bosanskih vladara.

Povodom 832.godišnjice od izdavanja Povelje Kulina Bana BZK “Preporod” i Arhiv FBiH u Gradskoj galeriji Goražde postavili  su izložbu “Bosna u doba Kulina Bana”. Izložba je koncipirana na historijskim izvorima o vladavini bosanskog bana Kulina koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204.godine,

“To su prije svega Povelja Kulina bana, Ploča sa Kulinovim imenom koja je pronađena u Biskupićima kod Visokog te Bilinopoljska izjava iz 1203. Godine. Povelja Kulina bana danas na najbolji način svjedoči o hiljadugodišnjoj državnosti BIH, a vrijednost povelje nemjerljiva je za bosansku srednjovjekovnu historiju. Povelja Kulina bana je temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne”, kazao je ovom prilikom prof. Admir Hadrović, direktor Arhiva FBiH.

On je dodao da se iz Povelje koja ima 23 redka sadržana u deset rečenica  može mnogo toga saznati i naučiti o Bosni.

“Analizirajući Povelju možemo zaključiti da je Bosna u to vrijeme imala izgrađen državni aparat sa svojim činovnicima odnosno pisarima, svoju vojsku koja je bila garant slobodnog kretanja dubrovačkim trgovcima, imala je razrađene vanjsko-trgovinske odnose sa susjednim zemljama. Moramo naglasiti da se mali broj država u svijetu može pohvaliti činjenicom da njihov najstariji dokument potiče iz druge polovine XII stoljeća, odnosno iz 1189.godine”, kaže prof. Hadrović.

Povelja je napisana 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državnih dokumenata kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima.

Predsjednik Skupštine BZK”Preporod” Goražde Alija Lapo na otvaranju izložbe direktoru Arhiva FBiH uručio je repliku Povelje Kulina Bana koja je ispisana na komadu od ovčije kože.