Svim učenicima s prostora BPK Goražde obezbijeđen prijevoz

Nakon provedene procedure sa predstavnicima goraždanskih prevozničkih firmi ATP „Centroprevoz“ i „Goraždeprevoz“ Goražde d.o.o., kao grupom ponuđača te Drina Bus d.o.o., premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća potpisala je danas okvirne sporazume o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja BPK Goražde. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović.

Okvirni sporazumi čija je vrijednost veća od 600.000KM potpisani su na period od dvije godine.

„ Problem s kojim smo se mi bavili već duži vremenski period je konačno riješen. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom postupku kako bismo danas imali potpisane okvirne sporazume a kako su me izvijestili, prijevoz bi trebao da krene već od 01. septembra 2021. godine. S obzirom da je sporazum potpisan na period od dvije godine, mi i u narednoj godini imamo riješeno pitanje prijevoza učenika, tako da se učenici a niti njihovi roditelji ne trebaju brinuti za prijevoz učenika“-nakon potpisivanja kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Dodala je da je ovo jedan od dobrih podsticaja za početak nove školske godine 2021/2022., a nadati se da će epidemiološka situacija izazvana pandemijom virusa COVID-19 biti povoljna kako bi učenicima nastava bila organizirana po modelu koji je najprihvatljiviji za sve, a to je da učenici budu u školskim klupama.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport ističu da je riješen jedan od gorućih problema s kojim se ovo ministarstvo susreće već duži vremenski period.

„Nakon imenovanja nisam se bavila šta je uzrok, zašto se taj problem ne rješava već sam se bavila time kako da ga riješimo. Zahvaljujem se na podršci Vladi BPK Goražde kao i prijevoznicima koji su našli najbolji mogući način kako da dođemo do rješenja problema na zadovoljstvo kako djece, tako i njihovih roditelja, jer smo dokazali da nam je to na prvom mjestu. Također, zahvaljujem se i Komisiji koja je provodila postupak, a koji je prošao u skladu sa zakonom“-riječi su ministrice Begović.

 

www.bpkg.gov.ba