Utvrđen program obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde

Organizacioni odbor za obilježavanje 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde na današnjoj sjednici utvrdio je konačan program obilježavanja ovog jednog od najznačajnijeg datuma u historiji našeg kantona.

„ Mi smo program koncipirali na način da tokom cijelog mjeseca imamo niz aktivnosti kojim želimo ukazivati na značaj 18. septembra, Dana oslobođenja Grada Goražde koji se u biti slavi kao Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Program počinje petog, a završava 23. septembra. Biće tu niz aktivnosti od sportskih, kulturnih do planinarskih aktivnosti. Ono što želim istaći jeste da smo ove godine podržali sve turnire memorijalnog karaktera. Dakle, nismo prekidali tu tradiciju i ono što je za mene posebno bitno jeste da ćemo imati tradicionalni pohod „ Tragom oslobodilaca“ koji smo prvi put organizirali 2019. godine, a sada to ponavljamo i 2021. Također, drago nam je što ćemo ove godine moći premijerno prikazati i film o legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću. Premijera će biti u petak 17. septembra i ja pozivam sve građane našeg kantona da u skladu sa svojim obavezama, uz poštivanje epidemioloških mjera, isprate sve ove aktivnosti kako bismo se zajednički prisjetili onog što se dešavalo u periodu 1992-1995. godina“- kazala je nakon današnjeg sastanka predsjednica Organizacionog odbora, premijerka BPK- a Goražde Aida Obuća.

Osim ministara i predsjedavajuće Skupštine BPK, predstavnika Goraždanskog muftijstva, medija i kulturnih institucija, u radu Organizacionog odbora i ove godine aktivno su učestvovali gradonačelnik Grada Goražde i načelnici općina Foča i Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović ovom prilikom je kazao da 18.septembar treba biti obilježen na jedan dostojanstven način kako bi se poslala poruka da je Goražde grad heroj, grad mira i suživota.

„Ono što smo proživjeli u periodu 1992-1995. godina, to mi znamo. Pozivam sve građane Grada Goražda kao i ostalih lokalnih zajednica da tom datumu posvete posebnu pažnju, ali zbog virusa COVID-19 trebamo biti oprezni“-poručio je gradonačelnik Imamović.

Obilježavanje Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde počinje petog septembra XXII međunarodnim rukometnim turnirom „Mirsad Hurić Huro“, a u sklopu obilježavanja održat će se i XXVI memorijalni rukometni turnir „Mevzeta Perla- Balja“, XIV međunarodni šahovski turnir “Goražde 2021.”, kao i takmičenja u sportskom ribolovu za osobe sa invaliditetom- VIII memorijal „Elvedin Čakal- Čaka“ i XVIII državni kup „ Mujo Peštek Tito“.

U znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga SIGO i ove godine održat će se sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola, te takmičenje u radio-amaterskoj goniometriji.

O događajima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina naši sugrađani, a posebno mladi, moći će saznati više na historijskom satu o temi „Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrani“ kao i posredstvom postavke ratnih fotografija i trofejnog naoružanja rađenog u kućnim radionicama u organizaciji Veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK Goražde.

Odavanje počasti šehidima i poginulim braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona, ubijenoj djeci i pripadnicima policije, učenje hatme i poklanjanje dove šehidima te svečana akademija na kojoj će se biti podijeljena kantonalna i gradska priznanja centralni su sadržaji i ovogodišnjeg obilježavanja 18.septembra.

Njih će obogatiti otvaranje igraonice za djecu u kompleksu džamije “Mufid Sokolović”u Baćcima, V sajam starih, tradicionalnih zanata na Trgu branilaca te koncert klasične muzike u izvođenju tria “Muzika salinea” iz Tuzle.

Obilježavanje ovog datuma završava se 23.septembra Skupštinom Udruženja veterana policije Regije Goražde “1991-1995”, istorijskim časom i druženjem sa pripadnicima boračke populacije, kojim će se između ostalog obilježiti i godišnjica mobilizacije policije.

Uz riječi zahvalnosti svima onima koji su aplicirali za učešće u programskim sadržajima, Organizacioni odbor pozvao je sve naše sugrađane da u skladu sa epidemiološkim mjerama

obilježe 18.septembar, dan kada je odbranjena sloboda u opsjednutom i nikad pokorenom Goraždu.

 

 

www.bpkg.gov.ba