Objavljen program 4. AJB DOC Film Festivala

Četvrto izdanje festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online.

Izazovi s kojima se društvo susreće od početka pandemije COVID-19, ali i izazovi koje su pojedinci širom svijeta nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo, nametnuli su temu vodilju Četvrtog AJB DOC Film Festivala, koja je simbolično predstavljena na svim vizuelnim materijalima.

Izazove koje je donijela pandemija COVID-19, AJB DOC Film Festival savladao je kombinacijom novih rješenja i normi kakve su važile ranije. Tako se pomno odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova na četvrtom izdanju AJB DOC-a vraća u kinosale, dok će istovremeno program biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

“Drago nam je da festival postaje tradicija u ovim septembarskim danima. Poslije izazova s kojima smo se suočili, naročito u pandemiji, koju smo iskoristili kao priliku da ovaj festival učinimo još demokratskijim, dostupnijim narodu, na jedan klik i besplatno, nadam se da će četvrto izdanje donijeti novi uspjeh, a za godine koje slijede spremamo još lijepih iznenađenja”, rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans.

EdhemFočo, direktor AJB DOC Film Festivala, najavio je dvijenovineovogodišnjegizdanjaFestivala.

“Ove godineimamonovuselekcijukoju smo nazvali SMART DOC, a u sklopu koje ćemo prikazati filmove koje su snimili polaznici prošlogodišnjeg treninga Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom. Mislim da je za sve nas otkriće da se sjajni filmovi, kvalitete koja može ići na televiziju, mogu snimiti mobilnim telefonima. Nadam se da ćemo nastaviti s tom selekcijom i da će i ubuduće biti uspješna. Druga novina, koju ćemo tek najaviti kako treba, a za koju želim dati neki uvod je Industry, odnosno finansiranje produkcije novih dokumentarnih filmova. Nadam se da ćemo time podići AJB DOC na novu razinu i postati najznačajniji festival dokumentarnog filmova u ovom regionu u narednih nekoliko godina”, rekao je Fočo.

Organizatorikažu da će od blizu 300 prijavljenihfilmova, u programuAJB DOC Film Festivalabitiprikazana 23,međukojimaosamregionalnih, petbh. premijeraišestsvjetskih, te tri specijalneprojekcije.

“Iako smo očekivali da broj prijavljenih filmova bude dosta manji zbog pandemije COVID-19, u poređenju s prethodnim izdanjima festivala po broju prijavljenih filmova nije bilo neke razlike. Od ukupnog broja prijavljenih filmova za takmičarsku selekciju odabrano je njih 11, od kojih će osam imati regionalnu, dva nacionalnu i jedan svjetsku premijeru”, rekaoje selektorĐaniHasečić.

U selekciji AJB Prikazuje bit ćeprikazana tri filmarazličitihgeneracijaautoraizregionalneprodukcije.

“U sklopuoveselekcijipredstavitćemo film Posljednjakrava u selu, diplomskidebitantski film mladogrediteljaKenanaKulenovića, film PisarnovihstećakaDragana Stanimirovića u saradnji s Almirom Berkovcem i film Slike iz života bh. filma Mustafe Mustafića koji je specifičan po tome što se bavi historijom bh. kinematografije od njenog nastanka do danas. Moglo bi se reći da je mali nedostatak ovogodišnje selekcije to što sva tri filma dolaze iz BiH, međutim naredne godine bit će obilježeno 75 godina bh. kinematografije i ovo je naš mali doprinos tom jubileju koji će, vjerujem, proći dosta nezapaženo. Također, kroz sadržaj Mustafićevog filma moći ćemo vidjeti koliki je značaj filma – dokumentarnog i igranog – u izgradnji sveopće kulture i onoga što predstavlja naš identitet”, rekao je selektorSeadKreševljaković.

U okvirunetakmičarskeselekcije Last Minute Cinema, u kojojpublikaimaprilikupogledatifilmove u originalnoj, dužojformi, bit ćeprikazano pet filmova – Radio tišina, Collective, Mojedjetinjstvo, mojazemlja – 20 godina u Afganistanu, OeconomiaiGorbačov.Raj.

“Ove godine imamo zaista vrhunsku selekciju, riječ je o autorskim djelima koja preispituju sliku današnjeg društva, funkcionisanje sistema, općeprihvaćene i ustaljene istine kroz radnju i likove koji nas ponekad izazivaju, a u isto vrijeme nas educiraju i samim tim osvještavaju o okruženju kojeg ponekad nismo svjesni”, rekla je selektorica Lejla Dedić.

Na AJB DOC Film Festivalu bit ćedodijeljene tri nagrade. InternacionalnistručnižirikojegčinenagrađivanifilmskiproducentJamel Dallali,scenaristica, rediteljicaimontažerkaUnaGunjakiumjetničkidirektorDokuFestaVetonNurkollariodabratćenajbolji film takmičarskeselekcijeFestivalaidodijeliti“AJB DOC Main Award”.

Svitakmičarskifilmoviulazei u konkurencijuzanagraduprogramskogžirija Al Jazeere Balkans kojidodjeljujenagradu“AJB Program Award”.Također, svifilmoviprikazanina AJB DOC Film Festivaluulaze u konkurencijuzaNagradupublike.

Ovogodišnjeizdanje AJB DOC Film Festivalaodržava se uzpokroviteljstvo BH Telecomai u partnerstvusaSamsungom.