Planinari na takmičenju u Zagrebu osvojili srebro

Članovi Planinarskog kluba „Goražde-Maglić“ na Međunarodnom prvenstvu u orijentiringu jugoistočne Evrope  u Zagrebu osvojili su srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Riječ je o značajnom uspjehu koji je između ostalog doprinio da bosna i Hercegovina bude domaćin ovog prestižnog takmičenja 2023. Godine.

Na takmičenju je nastupilo je 26 zemalja, a goraždanski planinari predstavljali su BiH. Srebrnu medalju osvojio je član ovog kluba Michal Szameto u kategoriji M 40

„Ja sam taj sretni čovjek koji nije napravio nijednu grešku. Mislim da sam bio jedan od najsporijih ali ipak sam osvojio drugo mjesto koje posvećujem našoj ekipi, najboljoj na svijetu. Ponosan sam i zahvalan našim mladim ljudima jer prilikom petodnevnog takmičenja, svaki dan moralo se pretrčati pet, osam ili deset kilometara i naši mladi su to uspjeli iako nije bilo lako, zbog čega im se divim. Moji utisci su predivno takmičenje, orijentiring nije lak sport, ali je predivan“ – ističe Szameto.

U PK „Goražde – Maglić“ ponosni su na ovaj uspjeh i zahvalni su Vladi BPK i gradskoj upravi Goražde koji su im, u posljednjem trenutku omogućili odlazak na takmičenje

„ Takođe zahvalni smo i porodici Sijerčić koja nam je dan uoči odlaska dala vrijednu novčanu donaciju. Ovo je bilo zaista veliko iskustvo za našu ekipu i pnosni smo na rezultat jer konkurencija je zaista bila jaka. Ovo je bilo prvenstvo Evrope na kojem je učestvovalo 26 zemalja, među kojima i Velika Britanija, Njemačka, Japan, Italija, koji nisu ranije učestvovali, a  znamo da su oni vrhunski sportisti“ – kazao je predsjendik kluba Zajko Šovšić.

Po okončanju Međunarodnog orjentiring prvenstva jugoistočne Evrope u Zagrebu, dogovoreno je da će Bosna i Hercegovina biti domaćin ovog prestižnog takmičenja 2023. godine.