Narednog mjeseca u Goraždu se otvara javna kuhinja

U Goraždu bi narednog mjeseca s radom trebala početi javna kuhinja, čime će biti realizirana dugogodišnja ideja Regionalnog odbora “Merhameta“ Goražde.

Direktor ove organizacije Ermin Hodžić naglašava da je potreba za javnom kuhinjom i u ovom dijelu države sve izraženija, s obzirom na broj korisnika kojima je potreban ovaj vid pomoći.

Po njegovim riječima, projekt će biti realiziran u saradnji s Gradskom upravom Goražde.

– Nažalost, potrebe za javnom kuhinjom su velike i mi smo bili jedini Regionalni odbor u sklopu Merhameta koji je nije imao, ali nadamo se da će se za mjesec dana i to promijeniti. Javna kuhinja i pekara u dogovoru s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem koji nam je dao prostor, počet će s radom u bivšem Đačkom domu. U početku smo planirali od 100 do 150 korisnika, a taj broj će se vremenom povećavati shodno potrebama – pojasnio je Hodžić.

Navodi da je broj korisnika kojima je potrebno obezbjediti kvalitetan obrok, nažalost, sve veći.

-Na ovaj način nastojat će se obezbjediti obroci za osobe u stanju socijalne potrebe i kroz razgovor s našim korisnicima svi su izrazili potrebu. Imat će priliku dobijati kvalitetne obroke uključujući i suhe obroke vikendom, tako da će javna kuhinja i pekara svakim danom biti u funkciji i na usluzi građanima, pri tome mislim i na romske porodice – kazao je Hodžić.

Dodao je da će uskoro biti odabran i izvođač radova za adaptaciju objekta bivšeg Đačkog doma koji će biti prilagođen ovim potrebama.

Javna kuhinja i pekara Merhameta sa radom bi trebala početi polovinom oktobra.