Članovi udruženja “Klek” Goražde markirali i očistili planinarsku stazu na Jahorinskom Kleku

“Čiste šume za zdrav život” i “Only One Earth” glasio je slogan prve zvanične akcije nakon formiranja Planinarskog udruženja “Klek”.

Novoformirano planinarsko udruženje “Klek” Goražde osnovano je u cilju afirmacije planinarstva, upoznavanja planina i planinskog svijeta, čuvanja planinskih ljepota i prirode od narušavanja njene autentičnosti.

Samir Hodžić, predsjednik udruženja ističe da je udruženje već realizovalo akciju markiranja i čišćenja planinarske staze na Jahorinskom Kleku.

“Ovaj put uredili smo stazu sa sjeverne strane od sela Orahovice do vrha Klek koji iznosi 1743 metara nadmorske visine. Pored akcije markiranja i čišćenja staze, izradili smo i postavili klupe na različitim lokacijama koje su dio staze kako bi mnogi posjetioci mogli odmoriti i uživati u prelijepom pogledu. Našu akciju podržala je World Vison BH Fondacija, kroz nabavku materijala za izradu klupa, boja i potrebnih materijala za akciju čišćenja”, kaže Hodžić.

U narednom periodu planirana je akcija uredjenja staze sa južne strane od sela Hrančići preko vidikovca na Klečici do vrha Klek, kako bi omogućili posjetiteljima sigurne pohode na jedan od ljepših vrhova u BiH.

Edisa Ahmetspahic- Hendo, koordinatorica na jednom od projekata WV BH Fondacije ističe da je veoma važno podizanje svijesti građana o bitnosti očuvanja prirode i njenih ljepota.

“Važno je da promovišemo prirodu,njene ljepote, da djecu od ranog uzrasta učimo njenom očuvanju. Cilj naše zajedničke aktivnosti jeste da pokažemo našim primjerom da vlastitim zalaganjem i doprinosom možemo napraviti vidljive promjene koje će koristiti i svim budućim generacijama, jer samo je jedna planeta Zemlja i mi nemamo drugu alternative”, kaže Edisa.

Planinarsko udruženje “Klek” organizovat će pohod 18. Septembra ove godine na koji su pozvani i dobrodošli svi ljubitelji prirode i planinarenja.