Skupština BPK Goražde od Srbije traži izručenje osumnjičenih za ratne zločine

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici najoštrije je osudila hapšenje bivšeg visokog službenika FUP-a koji se tereti za navodne zločine u Goraždu, Edina Vranja, i zatražila  od organa države BiH da odmah provede protumjere u zaštiti dostojanstva i digniteta svih građana.

Zaključcima koji su usvojeni jednoglasno, Skupština BPK pozvala je državne organe Republike Srbije da BiH izruče optužene I osumnjičene za ratne zločine počinjene na teritoriji države BiH a koji se nalaze u Republici Srbiji.

Od pravosudnih institucija BiH a posebno državnog Tužilaštva zahtjeva se da odmah poduzmu odgovarajuće mjere I radnje po svim svim zahtjevima, preporukama I zaključcima po pitanju  procesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih na području općine Goražda, BPK I regije Goražde u periodu od 1992. do 1995. godine.

Skupština BPK Goražde podsjeća I insistira da svi zahtjevi, preporuke inicijative I zaključci koji su prema nadležnim institucijama a posebno prema Tužilaštvu BiH, upućivani od strane kantonalnog parlamenta  počev od 2010. , 2013. 2015. 2017. 2019 I 2020. godine budu ispoštovani, s ciljem ubrzavanja procesa vezano za podizanje optužnica za ratne zločine, počinjene na navedenom prostoru.

Od pravosudnih institucija BiH zahtjeva se  da definitivno počnu sa implementacijom revidirane Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Skupština BPK upućuje apel međunarodnim organizacijama I institucijama u BiH a prije svega OHR-u I OSCE-u, da izvrše direktan pritisak na nadležne institucije u BiH kako bi počeli sa implementacijom revidirane Državne strategije, sa posebnim osvrtom na općinu Goražde, BPK I regiju Goražde – navodi se u zaključcima.

Ukoliko se nadležne institucije ogluše na navedene zahtjeve iz kantonalnog parlamenta upozorili su da će biti prinuđeni pozvati građane na održavanje mirnih protesta ispred pravosudnih institucija BiH I ambasade Republike Srbije u BiH.

Vlada BPK Goražde zadužena je da odmah formira posebno odjeljenje ili sistematizuje radno mjesto istražioca za ratne zločine u MUP-u BPK Goražde te da odmah hitno reaktivira saradnju na polju izrade Monografije o opsadi I odbrani Goražda sa fokusom na hronologiju događaja I zločina.

Takođe, kantonalna Vlada zadužena je I da u roku od šest mjeseci  organizuje naučni skup, tribinu ili okrugli sto o temi “Neprocesuiranje ratnih zločina u Goraždu”.

Danas usvojeni zaključci, između ostalih,  bit će upućeni  VSTV-u, OHR-u, Tužilaštvu I Sudu BiH.