Etno izložba otvorena u Biznis centru

 

U goraždanskom Biznis centru u povodu Dana grada i BPK Goražde otvorena je Etno izložba starina. Alati, posuđe i drugi predmeti dio su privatne zbirke Hazima Ušanovića, a izloženi na orginalan način pokazuju dostignuća vremena u kojem su nastajali kao rad i znanje ranijih generacija koji su se i na taj način borile za stvaranje normalnih uslova za život na ovom području.

“To njihovo poduzetništvo danas nazivamo tradicijom i kulturom življenja koja pada u zaborav. Hazim Ušanović je znao vrijednost predmeta i sačuvao ih je u vlastitoj zbirci i to je jedna lijepa poruka kako se ponašati prema predmetima koji su bili naša svakodnevnica, a danas se divimo njihovoj ljepoti”, kaže  Eldin Baljević, autor izložbe.

Centralno mjesto postavke zauzima sinija.

“Okrugli drveni sto za kojim nije moguće sjediti, a da mu prethodno ne priđete sa poštovanjem, tako što morate čučnuti. Sinija, ali i drugi predmeti djelo su, za to vrijeme vrhunskih majstora svog zanata, što je još jedna poruka savremenom čovjeku da pokuša imati zanat u rukama u skladu sa vremenom u kojem živi”, ističe Baljević.

Etno izložba starina u Biznis centru otvorena je do 20 septembra.