Finalnom konferencijom u Goraždu obilježen kraj implementacije projekta IDEAL

Trogodišnje razvojno partnerstvo Fondacije Hastor, društva Prevent Components d.o.o. Goražde i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru programa develoPPP.de započeto 2018. godine rezultiralo je implementacijom projekta IDEAL – Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini.

Vođeni glavnim ciljem i misijom usmjerenom ka poboljšanju kvaliteta stručnog obrazovanja za zanimanje plastičar, kako bi se za potrebe kompanija iz sektora plastične industrije u BiH stvorio stručni kadar za rad na najsavremenijim mašinama, spomenuti partneri su uspješno okončali projekat IDEAL finalnom konferencijom, održanom 14. septembra u Goraždu.

Konferenciju je otvorio direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin, prezentacijom sjajnih rezultata, najvažnijih postignuća i indikatora uspjeha, do kojih je došlo zahvaljujući zajedničkom radu i konzistentnom ulaganju u cilju prevazilaženja sve izraženijeg problema nedostatka usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada.

“Od samog početka ovog projekta i ideja koje smo imali na osmišljavanju projekta te vremena kada smo razgovarali s partnerima, znali smo da sastavljamo, a onda i da činimo nešto veoma ambiciozno. Bilo je puno izazova i poteškoća, koje smo prevazišli zahvaljujući ličnim i organizacijskim kapacitetima. Na kraju smo pokazali snagu u postizanju napretka na veoma bitnom polju života u Bosni i Hercegovini, a to je stručno obrazovanje”, istakao je Fijuljanin.

Isabel Rapp, projekt menadžerica projekta “Stručno obrazovanje u BiH”, istakla je kako je saradnja između obrazovnih institucija i privatnog sektora ključna za stvaranje novih radnih mjesta.

“Ideju o projektu IDEAL iznjedrio je privatni sektor, usljed vapaja za kvalifikovanom radnom snagom. Prevent Components i Fondacija Hastor učinili su prve korake ka prevazilaženju tog izazova kada su započeli razvojno partnerstvo. Razvojno partnerstvo s Prevent Components d.o.o. Goražde i Fondacijom Hastor dio je programa develoPPP.de koji GIZ provodi uime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Kao rezultat saradnje između Prevent Components d.o.o. Goražde, Fondacije Hastor, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, JU Srednja stručna škola “Džemal Bijedić“ Goražde i GIZ-a razvijen je moderan obrazovni sistem za prerađivače plastike u skladu s potrebama privatnog sektora u BiH”, kazala je.

Direktor Pedagoškog zavoda Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Admir Kurtović je istakao da je priča o zanimanju plastičara krenula mnogo ranije nego sam projekat, odnosno otvaranjem kompanija kao što su Prevent i druge koje su imale potrebe za tim kadrom.

“Do pojave projekta IDEAL mi smo radili improvizaciju zbog nedostatka resursa i ljudi koji su mogli da to rade. Uključivanjem u projekat IDEAL smo uspjeli da povežemo sve niti i zaista je ova priča pokazala da simbiozom i zajedničkim učešćem privatnog i obrazovnog sektora možemo imati kvalitetnu priču koja predstavlja svijetao primjer kada je u pitanju obrazovni sistem Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Bosna i Hercegovina je kroz projekat IDEAL postala bogatija za standard zanimanja za prerađivače plastičnih masa, koji je usvojila državna agencija APOSO, a u čijoj izradi je učestvovalo čak 12 kompanija iz oblasti industrija plastike iz svih dijelova države. Uz to, podržana je izrada nastavnog plana i programa za zanimanje prerađivač plastičnih masa, koji je usvojen i uspješno proveden u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” Goražde, jedinoj školi u Bosni i Hercegovini koja nudi obrazovanje za ovo zanimanje.

“U ovom projektu smo svi disali istim plućima što znači da su privreda, nevladin sektor, škola, Ministarstvo, učenici i roditelji koji su imali razumijevanja za ovo uspjeli postići ovakav uspjeh. Kada se radi zajednički, pogotovo u malim sredinama kao što je BPK, dobri rezultati su zagarantovani. Možemo reći da je ovo izuzetno uspješan projekat, na šta sam ponosan kao direktor škole jer učenici imaju sigurno radno mjesto nakon završetka školovanja i provođenja praktične nastave u okviru dualnog obrazovanja”, kazao je direktor SSŠ “Džemal Bijedić” u Goraždu.

O značaju provedenih aktivnosti u okviru projekta govori i činjenica da su srušeni brojni stereotipi o ovom zanimanju, što je rezultiralo upisom druge generacije plastičara sa čak 53 posto upisanih djevojčica i dokazom kako je distinkcija u smislu postojanja ženskih i muških zanimanja neopravdana i suvišna. Učenici su, zahvaljujući projektu IDEAL, stekli pozitivna i vrijedna iskustva te ističu kako izbor ovog zanimanja za njih predstavlja korak ka svijetloj budućnosti i veliku mogućnost za pronalazak posla.

Indikator uspješnosti projekta na koji su organizatori posebno ponosni jeste činjenica da je učenicima već u samim počecima školovanja omogućeno da iz školskih klupa “uskoče” u radna odijela kroz praktičnu nastavu u kompanijama gdje su stekli kompetencije koje mogu koristiti direktno na tržištu rada, ali i zaraditi prve džeparce.

Konferencija je realizovana kroz panel diskusije s predstavnicima obrazovnih institucija, privrednih subjekata i učenicima SSŠ “Džemal Bijedić” Goražde, a svim partnerima projekta su dodijeljene zahvalnice za IDEALne partnere projekta koji su svojim učešćem doprinijeli da rezultati ovog projekta budu vrijedni prezentacije i na širem bosanskohercegovačkom prostoru, saopćeno je iz Fondacije Hastor.

 

klix