Slučaj Vranj: Gradonačelnik Goražda uputio pismo najvišim državnim organima, OHR-u i Američkoj ambasadi u BIH

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović obratio se Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BIH, OHR-u, Visokom predstavniku Christianu Schmidtu i Ambasadi SAD u našoj zemlji tražeći hitnu reakciju u slučaju Edina Vranja, koji je nedavno uhapšen u Srbiji zbog navodnog ratnog zločina, a kome je određen I 30-dnevni pritvor u ovoj zemlji.

“Ovo nije prvi slučaj da Vlada susjedne države, članice UN-a krši principe Povelje UN-a iz 1945.godine, Statut Međunarodnog suda pravde koji je sastavni dio te Povelje, Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948.godine, Konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama iz Rima iz 1950.godine, Ustav BIH iz 1995.godine i Anex uz taj Ustav u kome su propisane konvencije i međunarodni ugovori koji imaju prednost nad domaćim pravom. Zbog toga predlažemo i Vijeću ministara BIH da pod hitno, a najduže u roku od 24 sata zatraži od nadležnog suda u R Srbiji da ukine rješenje o određivanju pritvora i ekstradicionim rješenjem premjesti građanina BIH, Edina Vranja u BIH i preda nadležnim organima”, ističe Imamović u otvorenom pismu.

“Predlažemo da Vijeće ministara BIH prijavi Generalnom sekretaru UN-a državu R.Srbiju zbog kršenja  međunarodnih pravnih izvora i da u smislu člana 65.Statuta Međunarodnog suda pravde zatraži se odmah savjetodavno mišljenje u vezi rješavanja pravnog pitanja tj. da se sud odredi o postupanju R.Srbije i njenih organa u odnosu na građanina BIH Edina Vranja koji je lišen slobode na teritoriji R.Srbije, a na teret mu se stavlja djelo za koje je već pravomoćno, od strane nadležnih organa BIH, obustavljena istraga. Predlažemo da se R.Srbija prijavi Komitetu za ljudska prava pri UN-u zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda građanina BIH, Edina Vranja. Pravnici smatraju da je u ovom slučaju napravljen pravni presedan, tako da je sa momentom hapšenja očigledno bila pripremljena i optužnica u R.Srbiji, i da se Vranj Edin pritvorio očigledno iz razloga koji mogu imati samo politički a ne nikako krivično-pravni karakter, a što je protivno svim pozitivnim pravnim propisima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, navodi Imamović.

U pismu se između ostalog ističe da je čin hapšenja Edina Vranja najbrutalniji primjer kršenja ljudskih prava i sloboda.