U BPK Goražde vakcinisano 39, 5 posto stanovnika

Broj novooboljelih od koronavirusa svakodnevno se povećava i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, a uporedo s tim raste i broj vakcinisnaih osoba.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, dosad je prvom dozom vakcinisano ukupno 6.881 osoba što čini 39, 5 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina u ovom kantonu

„ Na području Grada Goražda vakcinisano je 6.070 osoba, u Općini Foča u FBiH 506  i u Općini Pale u FBiH  305. Revakcinisano je ukupno 3.205 osoba, s tim da u ove podatke nisu uvrštene osobe koje su se vakcinisale van BPK i BiH“ – naglašava direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo.

Dodaje da su Zavodu za javno zdravstvo dopremljene i nove količine vakcina –  550 doza Astra Zeneca vakcine  namjenjene za revakcinaciju, 600 doza vakcina Sinofarm, 160 doza Pfizera za revakcinaciju i 84 doze  za prvu vakcinu.

„ Sve dopremljene doze distribuirane su domovima zdravlja a sve s ciljem da se što prije obavi proces imunizacije. Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde raspolaže sa  dovoljnom količinom vakcina i još jednom pozivamo građane da se vakinišu i na taj način zaštite sebe i druge“ – ističu iz Zavoda.

U protekla 24 sata u ovom kantonu  zabilježeno je šest novih slučajeva koronavirusa dok se 13 lica oporavilo.

U Kantonalnoj bolnici Goražde nema hospitaliziranih pacijenta, dok se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu  na liječenju nalazi 16 osoba iz Goražda. Na području BPK trenutno je 65 pozitivnih na korona virus, dok je u izolaciji 150 osoba.