Počela sanacija Doma kulture u Ustikolini

Na području Općine Foča u FBiH počela je realizacija projekta sanacije Doma kulture u Ustikolini. Ovaj projekat je inicirala općina  u cilju unaprijeđenja ponude kulturnih i drugih sadržaja u ovom dijelu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Načelnik Mujo Sofradžija naglašava da se projekat vrijedan 40.302 KM u potpunosti finansira  iz sredstava UNDP Projekta integriranog lokalnog razvoja, a radove izvodi firma Baša d.o.o. Ustikolina.

” Zgrada je izgrađena krajem sedamdesetih godina i od njene izgradnje je bilo niz manjih intervencija i jedna rekonstrukcija krova. Sanacijom i modernizacijom zgrade Doma kulture, stvorit će se  adekvatni uslovi za razvoj kulturnih sadržaja u Ustikolini, a i objekat će se zaštiti od daljnjeg propadanja i osigurati  veća energetska učinkovitost” – pojasnio je Sofraždija.

Precizirao je da je projektom previđena sanacija unutrašnjosti objekta, stolarije, klupa i pozornice te djelimično krovne konstrukcije. Naglašava da je Dom kulture centralni objekat sa najvećim kapacitetima za realizaciju kulturnih ali i drugih sadržaja, pa je kao takav i jedan od najznačajnijih.

” U ovom objektu je,  slobodno možemo reći, skoncentrisan cjelokupan društveni život zajednice i općine Foča u FBiH. Manjak društvenih sadržaja je prilikom izrade Strategije razvoja općine Foča 2020. – 2027. godina, identifikovan kao jedan od važnih problema ove lokalne zajednice. Duži niz godina su ulaganja u održavanje postojeće infrastrukture ovakvih, opremanje istih i sličnih objekata u velikoj mjeri zapostavljena te se nerijetko ulaganja u kulturu smatraju luksuzom, tako da je ovaj projekat od izuzetnog  značaja” – istakao je načelnk Općine Foča u FBiH.

Dom kulture smješten je u samom centru Ustikoline, te sadrži veliku salu kapaciteta 260 sjedećih mjesta sa pozornicom, prostor za projekciju, veliku salu za sastanke, garderobere, sanitarne čvorove i ulazni hol. U okviru ovog objekta moguće je organizovati razne sadržaje – pozorišne predstave, koncerte, promocije knjiga, izložbe slika i druge  kulturne manifestacije.

Završetak radova na sanaciji ovog objekta planiran je za kraj oktobra 2021. godine.