Djeca školskog uzrasta sve češće obolijevaju od koronavirusa

Jedna ženska osoba iz Goražda preminula je na KCUS-u od posljedica koronavirusa, što je 84 smrtni slučaj na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od početka pandemije, a u posljednja 24 sata u ovom kantonu nisu registrovani novi slučajvei infekcije – potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo precizirala je da je tokom prošle sedmice izvršeno  233 laboratorijskih testiranja na, od kojih je 31 uzorak bio pozitivan

“ U odnosu na sedmicu prije zabilježen je manji broj laboratorijski potvrđenih slučajeva Covid 19 infekcije, ali je I testiran manji broj osoba. Trenutno imamo 58 aktivno zaraženih osoba, u izolaciji su 133 osobe. Na Kliničkom centru u Sarajevu  na liječenju se nalazi 15 osoba iz Goražda a riječ je o licima kod koji se razvila teža klinička slika. Ostale osobe se liječe u kućnim uvjetima” – pojansila je dr. Bičo.

Napomenula je da se bilježi veći broj infekcija kod djece školskog uzrasta

“ Situacija je takva da ima veći broj zaraženih učenika u odnosu na nastavnike i vjerovatno je to rezultat imunizacije nastavnog osoblja. Uglavnom, na području Grada Goražda u gotovo svim školama ima zaraženih učenika ali za sada je to pod kontrolom, dva razreda u kojima je više zaraženih prešli su na online nastavu. Iako je kod djece klinička slika blaža, bilo je situacija da imaju razvijenu upalu pluća” – istakla je ona.

Direktorica Zavoda naglasila je da process vakcinacije na području BPK protiče bez poteškoća

“ Do sada j eprvom dozom vakcinisano ukupno 7.109 osoba što čini 40,85 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina. Revakcinisano je 3.999 osoba, a taj broj će biti povećan u ovoj sedmici. Sutra očekujemo    isporuku novih doza  Sinofarm I Pfizer za revakcinaciju, s tim da mi imamo dovoljno doza Sinofarma I AstraZeneca vaccine I za prvu dozu, tako da pozivamo građane da se vakcinišu jer, pokazalo se, vakcine djeluju,    preko 80 posto osoba koje su razvile težu kliničku sliku nisu vakcinisane “ –  istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.