O stanju privrede u prvih sest mjeseci

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici razmatralo je informaciju o stanju privrede u kantonu, u prvih šest mjeseci ove godine.

Konstatovano je da je analiza zvanične statistike kantonalne Službe za zapošljavanje pokazuje da je, uprkos svim poteškoćama, stanje u privredi zadovoljavajuće

„ Najvažnije je da su privredni subjekti uspjeli održati postojeći broj radnika koji j ebio u prethodnoj godini,  s tim da je u ovoj došlo do povećanj ebroja uposlenih na području kantona ” – kazao je predsjednik ESV-a BPK, ministar privrede Mensad Arnaut.

Na sjednici je razmatrana i implementacija  Zakona o turizmu te Zakona o boravišnim taksama BPK Goražde, s akcentom na aktivnosti u vezi rješavanja statusa Turističke zajednice te visinu i obavezu plaćanja boravišne takse.

„ Donošenjem seta zakona stvorene su pretpostavke za rješavanje statusa Turističke zajednice BPK Goražde koja je osnovana po Federalnom zakonu koji je trenutno nevažeći. Vladi BPK Goražde i Ministarstvu za privredu u interesu je da riješi ovaj problem kroz osnivanje nove turističke organizacije, koja bi preuzela sve obaveze. S druge strane,  Vlada BP donosi odluku o visini boravišne takse i ko je obavezan da je plaća, dok zakon o turizmu govori ko će biti obavezan da plaća članarinu, da li svi privredni subjekti ili određene grane i ESV će dostaviti svoj stav“ – kazao je Arnaut.

Podsjetio je da je Vlada formirala i radnu grupu, a nakon što  ESV i druga tijela daju svoja mišljenja,  Vlada BPK će donijeti i konačnu odluku o ovim pitanjima.