U Goraždu 3. oktobra Trka/ Šetnja za ozdravljenje

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja ”Biser” u Goraždu će 3. oktobra organizirati Trku /Šetnju za ozdravljenje, koja je dio jedinstvene globalne kampanje Race for the Cure, čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.  

Predsjednica udruženja Mersiha Pecikoza podsjeća da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, umjesto tradicionalnog okupljanja na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, odlučeno da lokalna udruženja širom BiH ovaj događaj organizuju u svojim sredinama istog dana.  

” Planirana je najprije šetnja od udruženja ”Biser” do Omladinske ulice gdje će u saradnji sa Atletskim klubom Goražde koji nam je maksimalno pružio podršku i pruzeo sve na sebe, biti organizirana trka za djecu i odrasle, a udruženje Biser će obezbjediti nagrade za najuspješnije. Mislim da će djeca biti sretna i da će podstaći svoje mame, nane i druge članove porodice da vode računa o svom zdravlju i obavljaju preventivne preglede” – pojasnila je Pecikoza  

Dodala je da registracija za manifestcaiju koja se može obaviti online na stranici Think pink i u prostorijama udruženja i dalje traje i košta 10 KM.   

”Ta sredstva koriste se za pomoć ženama oboljelim od karcinoma i obezbjeđuju se paketići prve pomoći za novooperisane žena. Takođe organizuju se  i Dani zdravlja koji podrazumjevaju pokretni mamograf, a on je ove godine bio u Općini Foča u FBiH gdje je pregledano 50 žena, a obezbjeđuju se i edukacije te promotivni materijali o važnosti preventivnih pregleda” – precizirala je ona.  

Naglasila je da o potrebi prevencije svjedoči i činjenica da se broj oboljelih od karcinoma dojke povećava i na području BPK Goražde.  

” Nažalost svake godine izgubimo po jednu članicu, a zabrinjavajući je porast broja novootkrivenih karcinoma dojke, naročito u ovoj godini. Na to je uticala i  pandemija  Covid -19 jer nisu rađeni specijalistički pregledi već su se obrađivali samo hitni slučajevi. Kantonalna bolnica Goražde konačno je dobila i novi mamograf i od kako je on u martu ove godine u funkciji, registrovano je 15 novih slučajeva karcinoma dojke, što je jako veliki broj za ovo područje i n abroj obavljenih pregleda. Procenat je vrlo visok i zabrinjavajuće je što  su sve mlađe osobe u pitanju i zato je najbitnije da mlade ženske osobe već od 16 -17 godina vrše samopreglede” – kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja ”Biser” Goražde.