Kampanja “ Podržimo Emirov olimpijski san”

– “ Podržimo Emirov olimpijski san” naziv je kampanje koju su pokrenuli članovi I simpatizeri Atletskog kluba Goražde, u namjeri da Emiru Hastoru članu ovog kluba, aktuelnom državnom prvaku u maratonu i polumaratonu, obezbjede učešće na olimpijadi 2024. godine u Parizu.

Kampanja je predstavljena na pres-konferenciji u Goraždu gdje su članovi voloterskog tima naglasili da žele biti ”vjetar u leđa” najboljem bh. dugoprugašu Emiru Hastoru da ostvari svoj san I učestvuje na svjetskoj olimpijadi.  Podsjetili su da je samo u ovoj godini na 23 utrke Emir Hastor osvojio  22 medalje.

“Zbog svih uspjeha koje je ostvario u uslovima koji su mnogo više rezultat velike volje i vjere u sebe, zbog želje da dođe do  nove pobjede,odlučili smo  da kreiramo i pokrenemo kampanju  simboličnog naziva “ Podržimo Emirov olimpijski san” kako bi smo Emiru stvarali prostor i mogućnosti da ima vrhunske uslove za treniranje i takmičenje, i time omogućimo korake koji će ga dovesti do ostvarenja tog sna ” – kazao je član tima koji vodi kampanju, Slavko Klisura.

Dodao je da će novac koji donatori uplate biti korišten za kupovinu kvalitne sportske opreme, promjene u sistemu ishrane, učešće na velikim takmičenjima na kojima će ići prema većim rezultatima, angažman fizioterapeuta, nutricioniste, trenera,  dio ovih aktivnosti su i medijska kampanja i marketinški plan.

 Dio ekipe koja vodi kampanju su  i Alma Mirvić, Emirov trener, mentor i prijatelj Zaim Šuman i Amar Ćamo, autor promotivnog videa kampanje.

„Znamo da i naslov i cilj kampanje u ovom trenutku izgledaju daleki i upitni. Znamo da do njegovog ostvarenja ima mnogo izazova, prepreka, da sve zvuči preambiciozno.I znamo da se, iako je u pitanju trčanje treba ići – korak po korak, što smo i radili pru proteklih četiri-pet godina. Tako ćemo  ići i dalje a naši ciljevi su najprije fokusirani „na osvajanje Balkana“ a zatim i velika evropska i svjetska takmičenja – kazao je trener AK Goražde Zaim Šuman.

Volonterka Alma Mirvić pojasnila je da će se kampanja provoditi kroz javno finansiranje

” To je tzv.  crowdfunding gdje na platformi GoGetFunding kampanja ima svoju stranicu na našem i engleskom jeziku, sa detaljima bankovnog računa i uplatama putem PayPala da bi mu omogućili da ostvari svoj olimpijski san. Tu također objavljujemo informacije o Emirovim utrkama i rezultatima, a svi donatori koji uplate 50 eura i više, nagradit ćemo  jednom majicom koja predstavlja njegove uspjehe” – pojasnila je Mirvić.

Emir Hastor kojeg već 10. oktobra očekuje novi veliki izazov i učešće na zagrebačkom maratonu zahvalio se timu kampanje i svima koji su je do sada finansijski podržali kao i onima koji će to učiniti.

” Kada sam ušao u svijet atletike, mnogi su se smijali i titula državnog prvaka je bila mnogo daleko, ali napornim radom i trudom smo uspjeli i te dvije titule su došle u ovoj godini. Sada imamo mnogo veći cilj, prije svega da nastupim na Balkanskom prvenstvu i da osvojim medalju i da izborim normu za velika evropska i svjetska takmičenja a naravno kruna svega toga su olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Kroz ovu kampanju nastojat ćemo da stvorimo uslove koje trenutno nemamo, a  koje prate vrhunski sport. Iskreno vjerujem da ću uz ove ljude i one koji podrže kampanju ostvariti zacrtane ciljeve a to je u konačnici Olimpijada u Parizu – rekao je Hastor.