Godišnjica smrti legendarnog komandanta Zaima Imamovića i ove godine bit će obilježena brojnim sadržajima

U Ministarstvu za boračka pitanja BPK-a Goražde danas je održana press konferencija povodom upoznavanja javnosti sa sadržajem i aktivnostima kojim će se obilježiti 26. godišnjica  od pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića.

Nosilac aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja je Udruženje dobitnika najvećih vojnih priznanja „Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

U znak sjećanja na komandanta koji je ostavio trajni pečat u odbrani ovog grada i cijele BiH, sutra, 06.oktobra, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ održat će se treći Memorijalni turnir u malom nogometu „Zaim Imamović“.

Kako ističe ministar za boračka pitanja Edin Aganović, u prethodne dvije godine na turniru su učestvovali  veterani, odnosno pripadnici brigada koje su egzistirale od 1992-1995. godine na našim prostorima, a ove godine je planirano da se ova aktivnost digne na malo veći nivo.

„Osim revijalnih utakmica sa našim veteranima, pripadnicima Armije i  MUP-a RBiH, učešće na turniru će uzeti naši sportski timovi i profesionalne grupe koje se takmiče na određenim nivoima takmičenja  kako u Federaciji, tako i u državi“- riječi su ministra za boračka pitanja Edina Aganovića, koji je pozvao građane koji su u mogućnosti da dođu sutra u Gradsku dvoranu „Mirsad Hurić“ u 14:00 sati, kada je predviđen početak memorijalnog malonogometnog turnira te da svojim prisustvom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i naredbi, uveličaju ovaj događaj.

Predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan BPK Goražde Derviš Hadžić ( Dedo) napominje da svake godine aktivno učestvuju u svim aktivnostima i programima  oko obilježavanja godišnjice smrti rahmetli komandanta Zaima Imamovića. Naglašava da je imao privilegiju da upozna Zaima Imamovića i da ga je on lično imenovao za komandanta bataljona u svojoj brigadi i s toga smatra da mu je veća obaveza, odgovornost kao i čitavog Udruženja da kvalitetno obave i izvrše sve aktivnosti koje su planirane za obilježavanje ovog datuma.

Zaim Imamović je jedan od najvećih sinova Bosne I Hercegovine i  kroz historiju Bosna nije imala većeg sina. Imamo obavezu da na dostajanstven način obilježimo i odamo mu počast“ riječi su Derviša Hadžića.

Kako je istaknuto na press konferenciji, u četvrtak, 7.oktobra, u Multimedijalnoj sali na Šehidskom mezarju Kovači, u saradnji sa Savezom pripadnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo, bit će organizovan Okrugli sto na kojem će uz učešće mnogih zvaničnika i Zaimovih saboraca biti predstavljen slavni ratni put komandanta Zaima Imamovića i njegova velika uloga u odbrani naše države.

Devetog oktobra u 11,00 sati, mnogobrojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici boračkih udruženja ova dva kantona, rodbina, prijatelji i bivši saborci, polaganjem cvijeća na mezarje Zaima Imamovića ispred Ali-pašine džamije i novootvoreno spomen obilježje Dujmovska brda te učenjem fatihe odat će počast ovom legendarnom komadantu.

Učesnici današnje press koneferencije  iskoristili su ovu priliku te pozvali građane koji žele da učestvuju u obilježavnju godišnjice smrti komandanta Zaima Imamovića da se jave u udruženja koja egzistiraju u našem Kantonu, kako bi se na vrijeme obezbijedio autobus i prijevoz za Sarajevo.

www.bpkg.gov.ba