U Sarajevu i Goraždu bit će obilježena 26 godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića

Nizom sadržaja u Goraždu i Sarajevu bit će obilježena 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića, a program je predstavljen na današnjoj pres konferenciji u ministarstvu za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.  Naglašeno je da je nosilac aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

U znak sjećanja na komandanta koji je ostavio trajni pečat u odbrani ovog grada i cijele BiH, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ sutra će se održati treći Memorijalni turnir u malom nogometu „Zaim Imamović“.

Kako ističe ministar za boračka pitanja Edin Aganović, u prethodne dvije godine na turniru su učestvovali  veterani, odnosno pripadnici brigada koje su egzistirale od 1992-1995. godine na ovim prostorima, namjera je ove godine taj događaj organizirati na većem nivou

„Osim revijalnih utakmica sa našim veteranima, pripadnicima Armije i  MUP-a RBiH, učešće na turniru će uzeti naši sportski timovi i profesionalne grupe koje se takmiče na određenim nivoima takmičenja  kako u Federaciji, tako i u državi, a turnir počinje sutra u 14 sati u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić““ – kazao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan BPK Goražde Derviš Hadžić -Dedo podsjetio je da ovo udruženje svake godine aktivno učestvuje u svim aktivnostima bilježavanja godišnjice smrti rahmetli komandanta Zaima Imamovića. Naglašava da je imao privilegiju da upozna Zaima Imamovića i da ga je on lično imenovao za komandanta bataljona u svojoj brigadi i s toga smatra da mu je veća obaveza, odgovornost kao i čitavog Udruženja da s posebnim pijetetom obilježe ovaj datum

„ Zaim Imamović je jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine i  kroz historiju Bosna nije imala većeg sina. Imamo obavezu da na dostajanstven način obilježimo i odamo mu počast“ – riječi su Derviša Hadžića.

Kako je najavljeno na press konferenciji, u četvrtak, 7.oktobra, u Multimedijalnoj sali na Šehidskom mezarju Kovači, u saradnji sa Savezom pripadnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo, bit će organizovan okrugli sto na kojem će uz učešće mnogih zvaničnika i Zaimovih saboraca biti predstavljen slavni ratni put komandanta Zaima Imamovića i njegova velika uloga u odbrani BiH.

Na dan pogibije 9. Oktobra u 11,00 sati, brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici boračkih udruženja  dva kantona, rodbina, prijatelji i bivši saborci, polaganjem cvijeća na mezarje Zaima Imamovića ispred Ali-pašine džamije i novootvoreno spomen obilježje Dujmovska brda te učenjem Fatihe odat će počast legendarnom komadantu.

Sa press koneferencije  upućen je poziv građanima koji žele da učestvuju u obilježavnju godišnjice smrti komandanta Zaima Imamovića da se jave u boračka udruženja koja egzistiraju u BPK, kako bi se na vrijeme obezbijedio   prijevoz za Sarajevo.