Goražde Children Fondation finansira projekte u OŠ Fahrudin Fahro Baščelija

 

U  Osnovnoj školi “Fahrudin Fahro Baščelija” realizuju se značajni projekti uz pomoć  Fondacije “Za djecu Goražda” osnovanu od strane nekadašnjih britanskih vojnika koji su rat proveli u ovom gradu.

Predstavnici “Goražde Children Fondation” danas su ponovo boravili u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi  gdje su sa rukovodstvom škole ali I učenicima razgovarali o trenutnim ali I budućim projektima.

Po riječima direktorice škole Jasmine Djana, dugogodišnji prijatelji i donatori, ovoj školi su pomogli na razn enačine prikupljajući sredstva na dobrotvornim večerima ali i kroz biciklistički tour koji su organizirali od Sarajeva do Goražda, kada su prodavali kilometre

“ U ovom drugom navratu su prikupili za našu školu oko 37.000 KM s tim da su željeli da mi odredimo prioritete u što će taj novac biti uložen. Odlučili smo da to bude obnova dva kabineta, urađeni su podovi u dvije učionice a  sada smo naručili didatkički materijal I opremu za kabinet hemije kao I klupe za dvije učionice. Danas su predstavnici Fondacije tu da obiđu radove I naprave organizacijski korak za naredni tour koji će voziti u maju naredne godine u znak sjećanja na njihov epoginule vojnike, ponovo iz Sarajeva do Goražda, u kojem će učestvovati 25 vojnika koji su proveli rat u Goraždu,  i opet namjeravaju taj novac da ulože u ovu školu” – pojasnila je Djana.

Maurice Evlyn –Bufton na čiju inicijativu je osnovana fondacija kaže kako je sretan kada vidi plodove njihovog rada. Podsjeća da je u Goražde prvi put došao 1994 godine, te da se u ovaj grad vratio sa grupom od 15 vojnika 2012. godine, a već godinu dana kasnije sa radom je počela  i “Goražde Children Fondation te su krenuli sa projektima u ovoj školi

“ Tada sam  shvatio koliko je Goražde bitno u mom životu. Mi smo u ratu izgubili četiri naša čovjeka, ali znamo da je Goražde izgubilo puno više i željeli smo život goraždanske djece učiniti boljim. Došli smo ovdje da vidimo kako napreduju radovi obnavljanja kabineta hemije I učionica a takođe i da pitamo djecu šta je to što bi bilo njihov priorotet” – kazao je Evlyn –Bufton.

Prethodno je Fondacija “Za djecu Goražda” između ostalog  finansirala izgradnju teniskog igrališta u dvorištu ove škole u kojoj su, sudeći po planovima osnivača, izvjesni i novi projekti.

“Goražde Children Fondation”  osnovana je  u spomen na četiri Mauriceova saborca,  Ben Hintona, Philipa Armstronga, Martina Dowdella i Chrisa Turnera koji su  poginuli u dva odvojena incidenta dok su bili na dužnosti Ujedinjenih naroda (UN) u operaciji Grapple 1994.-1995. u tadašnjoj  Zaštićenoj   enklavi Goražde.