Otvoreni 15-ti dani meda u Goraždu

 

Petnaesti dani meda i ljekovitog bilja otvoreni su danas u Goraždu. Manifestacija koju organizuje , Udruženje Facelija iz Goražda okupilo je izlagače iz BPK Goražde ali i regije te pored izložbenog dijela posjetiocima i učesnicima ponudilo i brojne druge sadržaje.Dane  meda i ljekovitog bilja u Goraždu  otvorili su predstavnici federalnog Zavoda za poljoprivredu.

Izmedju ostalih, cilj Udruženja Facelija koje organizuje ovaj događaj već petnaesti put je, naglasili su, razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih bh proizvoda u ruralnim područjima. Priliku da promoviše svoje proizvode koristi i Dika Maslan i potvrđuje da je promocija jedan od ključeva uspjeha u poslu kojim se bavi pet godina. Počelo je iz radoznalosti a danas njen pčelinjak broji 135 košnica.

Na danima meda i ljekovitog bilja svoje proizvode redovno ne propušta izložiti i porodica Novaković iz Rudog koja se osim medom  bavi i uzgojem matica. Pčelarstvo je kažu rudarski posao ali i jedini kojim se bave.

Sudeći po tome cijene na sajmu u Goraždau ali i inače ukoliko je riječ o nepatvorenim pčelinjim proizvodima i nisu bile visoke. XV dani meda i ljekovitog bilja u Goraždu u organizaciji udruženaj Facelija pored izložbenog dijela ponudili su i druge zanimljive prezentacije, takmičarski program ali i edukativne sadržaje.