Bičo: Epidemiološka situacija se blago popravlja

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde opada broj novozaraženih, a u protekla 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi infekcije Covid-19 – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. 

      

Direktorica ove zdravstvene ustanove dr. Medine Bičo navodi da je trenutno na području kantona 37 oboljelih, dok se u izolaciji nalazi 76 osoba.  Na bolničkom liječenju u Sarajevu nalazi se  11 osoba iz Goražda.  

 

“ Epidemiološka situacija na području BPK Goražde  blago  se popravlja. U protekloj sedmici testirano je 176 uzoraka,  a rezultati  su pokazali da je 14 osoba pozitivno na korona virus, što je manje u odnosu na sedmicu ranije, kada su  evidentirane  23 osobe. U protekloj sedmici zabilježena su tri smrtna ishoda dok je 28 osoba  oporavljeno” – precizirala je dr. Bičo.  

 

Napomenula je da je među oboljelima mali procenat  vakcinisanih osoba te dodala da se proces imunizacije na području tog kantona odvija u sve tri lokalne zajednice.   

 

“ Do sada je na području BPK Goražde prvom dozom vakcinisano 7.415 osoba što čini 42, 6 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina od čega 6.508 osoba sa područja Grada Goražda, 321 osoba u Općini Pale u FBiH I 586 u općini Foča u FBiH. Na području BPK revakcinisano je ukupno 5.778 lica ili 33, 2 posto “ – pojasnila je ona.

Uz vakcinaciju u ambulantama porodične medicine, direktorica Zavoda za javno zdravstvo najavila je da će tokom ove sedmice biti nastavljena i imunizacija  uposlenika  u radnim  kolektivima, koji za to iskažu interes.

Uz napomenu da Zavod za javno zdarvstvo raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina AstraZeneca I Sinofarm, sutra u ovoj ustanovi očekuju nove količine. Bit će dopremljene

84 doze Pfizer vakcina za  revakcinaciju   te 400  doza AstraZeneca  I  100  doza  Sinofarma.