Bit će podnesen prijedlog za ustupanje predmeta protiv Edina Vranja Bosni i Hercegovini

U Beogradu će 15. oktobra biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković, sa saradnicima, u vezi s regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta

S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Tužiteljstvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Ovo je rezultat zajedničkog rada tužilaštava a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

klix.ba