Na sajmu “Dani jabuke” bit će uspostavljen vakcinalni punkt za masovnu imunizaciju građana

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a danas je održao 46.redovnu sjednicu. Razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području Bosansko-podrinjskog kantonu, kao i odvijanje procesa imunizacije.

Takođe, razmatrane su mjere i naredbe izdate od Federalnog štaba ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije BiH 07.10.2021.godine. Ove mjere produžene su za još 14 dana i važe za cijelu Federaciju, pa tako i za naš Kanton. Iako je data mogućnost da kantoni mogu uvoditi restriktivnije mjere, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, one se neće uvoditi, zaključeno je danas.

Predsjednik Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a, ministar Eniz Halilović naglaša da je zadovoljan kako se i na koji način odvija proces imunizacije u našem Kantonu, kao i organizacijom mobilnih timova koji su zaduženi za proces imunizacije.

Uz naglasak da nadzor nad provođenjem mjera i naredbi izdatih od Federalnog štaba ministarstva zdravstva vrši Kantonalna uprava za inpekcijske poslove, ministar je pozvao sve građane da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera kako ne bi došlo do daljeg širenja koronavirusa i pogoršavanja epidemiološke situacije.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo, došlo je do blagog pada broja zaraženih i u skladu s tim, može se reći da trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju u našem Kantonu.

„ U protekla 24 sata imali smo 9 novozaraženih. Trenutno, 34 osobe su aktivno zaražene, a 84 osobe se nalaze u izolaciji. Bilježe se tri smrtna ishoda u prošloj sedmici i 12 oporavljenih, dok se 7 osoba iz našeg Kantona nalazi u Kliničkom centru u Sarajevu. Bilježi se takođe i pad sedmične incidence i ona je niža u odnosu na prošlu sedmicu i iznosi 61. Ukupan broj vakcinisanih s prvom dozom je 7.415 osoba, a drugom dozom 5.778, što iznosi 42,6% u odnosu na ukupan broj stanovnika, starijih od 18 godina“ navela je direktorica Bičo.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica ističe spremnost bolnice za prijem covid pacijenata, kao i činjenicu da su u proteklim sedmicama svi pacijenti koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Sarajevu imali težu kliničku sliku (obostranu upalu pluća).

„Ovaj delta virus brzo dovodi do toka promjene kliničke slike i naravno da ljekar je taj koji odlučuje gdje će se hospitalizovati pacijent. Kantonalna bolnica Goražde je spremna, prostorije Đačkog doma takođe su spremne da ukoliko bude neophodno prime pacijente s blažom kliničkom slikom, oboljele od koronavirusa. Što se tiče teže kliničke slike, to je na tercijalnom nivou i šalju se u Klinički centar Sarajevo“- riječi su direktorice Nermine Kamenice.

Krizni štab ministarstva zdravstva na današnjoj sjednici zadužio je Zavod za javno zdravstvo da u roku od 7 dana napravi evidenciju svih vakcinisanih s područja našeg kantona, odnosno da dostavi detaljniji tabelarni pregled na kojem će biti podaci o starosnoj dobi, spolu itd., kako bi mogli imati bolji uvid u proces i tok odvijanja imunizacije na području našeg kantona.

S ciljem masovne imunizacije građana sa trenutno dostupnim vakcinama AstraZeneca i Sinopfarm, Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a zadužio je zdravstvene ustanove da u toku trajanja sajma „Dani jabuke“ koji počinje u četvrtak 14.oktobra, organizuju i na sajmu postave vakcinalni punkt, gdje bi se u periodu od 13:00-15:00 h mogli vakcinisati svi građani koji to žele.

To prema riječima odgovornih neće biti problem, budući da sve zdravstvene ustanove imaju formirane svoje mobile timove za vakcinaciju. Zavod za javno zdravstvo ima, takođe, svoj tim koji ide u poslovne subjekte gdje se vrši masovna imunizacija kao i revakcinizacija, kao i kod težih pacijenta koji nisu sposobni samostalno doći do potrebne zdravstvene pomoći.

Doktorica Medina Bičo, naglašava da 90% hospitaliziranih pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku nisu vakcinisani, ili su primili jednu dozu vakcine, te je stoga još jednom upućen apel stanovnišvu da se vakciniše.

Dobru priliku za to imat će i tokom trajanja sajma „Dani jabuke na vakcinalnom punktu koji će biti formiran i organizovan od strane svih zdravstvenih ustanova s područja našeg grada kojima je u interesu da pomognu i zaštite svoje stanovništvo, poručeno je danas.

 

www.bpkg.gov.ba