Počela grijna sezona u BPK Goražde

Grijna sezona počela je danas na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde. Kako ističu u kantonalnoj Direkciji za robne rezerve, u funkciji su sve kotlovnice u nadležnosti direkcije, a obezbejđene su i dovoljne količine energenata.

Direktor  Admir Pozderović  napominje da je u nadležnosti Direkcije  ukupno 18 kotlovnica za zagrijavanje prostorija budžetskih korisnika

“Od toga je  devet kotlovnica na pelet i isto toliko na lož ulje a za početak grijne sezone svi korisnici snabdjeveni  su dovoljnim količinama oba energenta. Takođe,  Vlada BPK Goražde je odobrila  nabavku i dodatnih količina od 70 tona peleta” – istakao je Pozderović.

Dodao je da se tokom  jedne grijne sezone  u BPK Goražde utroši  oko 250 tona peleta i 90 tona lož ulja  te da je intencija u perspektivi da se u cijelosti pređe na sistem zagrijavanja peletom, kao ekološki i ekonomski prihvatljivijem rješenju.

“ Međutim,  kako se na tržištu bilježi nestašica i rast cijena peleta,  a imajući u vidu resurse koje ovaj kanton ima,  apelujem na nadležne institucije  da bi se trebalo razmišljati o pokretanju pogona za proizvodnju peleta na području BPK Goražde kako bi se za početak bar mogle zadovoljiti potrebe ovdašnjih institucija i stanovništva za ovim energentom” – mišljenja je direktor Direkcije za robne rezerve BPK Goražde.